Thomas Kennes tijdens de EK in 2018
NOS Sport

Kunstrijder Kennes kiest voor Belgische kennis om internationaal verder te komen

In Nederland staat kunstrijder Thomas Kennes, vanaf woensdag actief op de EK in Minsk, al jaren op eenzame hoogte. Maar het bleek lastig om op internationaal niveau verder te komen dan alleen de korte kür. Dus besloot Kennes anderhalve maand geleden het roer volledig om te gooien.

Hij verliet zijn vertrouwde trainingsomgeving in Den Bosch en verkaste naar België om te gaan trainen bij de olympische schaatsers Jorik en Loena Hendrickx.

Dat klinkt wellicht als een luxe. Maar de ijsbaan, gevestigd in een oude drukkerij op een bedrijventerrein net buiten Turnhout, laat een ander beeld zien. "Ik heb hier, naar de Olympische Spelen toe, altijd getraind", vertelt Jorik Hendrickx. "Het is niet de ideale accommodatie, maar het is ijs. En als ik het hier kan, dan kan ik het overal. Dat is het motto."

Het was Kennes dan ook niet te doen om de trainingsaccommodatie. De 22-jarige Brabander wilde per se weg bij zijn begeleiders in Den Bosch. "Ik heb het mentaal redelijk zwaar gehad. Het ging gewoon niet meer. Ik had het gevoel dat ik niet meer op mijn plek zat bij mijn oude trainers. Dan moet je voor jezelf kiezen."

De timing lijkt niet gelukkig. Kennes verkaste anderhalve maand geleden naar België, midden in het seizoen. Wat de directe aanleiding is geweest om in allerijl te verhuizen, wil de kunstschaatser niet kwijt. "Maar het was echt noodzakelijk. Anders was mijn seizoen niet heel veel waard geweest. En ik ben tot de dag van vandaag superblij dat ik deze stap heb gemaakt."

'Passie doorgeven'

In Turnhout krijgt Kennes de kans om te trainen met Jorik Hendrickx, die op de Spelen in Pyeongchang knap als veertiende eindigde. Feitelijk is de Belg een van zijn coaches.

Hendrickx heeft na een zwaar olympisch seizoen en veel fysieke malheur besloten een sabbatical te nemen. "En dan is het nog maar de vraag of ik ooit mijn rentree ga maken. Nu geef ik mijn passie door aan de jongere generatie", aldus Hendrickx.

En ook die ene Nederlander laat zich maar wat graag bijstaan door de 26-jarige kunstrijder uit Arendonk. "Ik haal heel veel motivatie uit hetgeen Jorik zegt", vertelt Kennes. "Als iets niet lukt, kan ik daar heel snel het negatieve van inzien. En hij leert mij juist om aan ieder positief puntje te denken, om zo elke training goed af te sluiten."

Jorik Hendrickx in actie op het olympische ijs in Pyeongchang

Ook Carine Herrygers, de architect achter het succes van broer en zus Hendrickx, bemoeit zich intensief met haar nieuwe Nederlandse pupil.

"Technisch kan Thomas nog veel bijleren. Sprongkracht, de hoogte, het is ook niet een heel snelle draaier", wijst ze op de punten die beter kunnen. "Dus daaraan werken we buiten het ijs op de spinner. Thomas is iemand die hard wil werken. Ik denk dat hij nog wel wat kan groeien."

Geen ideale EK-voorbereiding

Met slechts anderhalve maand training in België in de benen is het de vraag hoe Kennes zich op de EK zal presenteren. "Ik ben er klaar voor, moet gewoon de mindset op de goede plaats hebben. Natuurlijk wil ik bij de top-24 staan na de korte kür", lonkt hij hardop naar een startplek op de lange kür.

Tegelijkertijd realiseert Kennes zich dat die doelstelling met zijn korte voorbereiding in België verre van vanzelfsprekend is.

"We zijn kleine details aan het inbrengen bij de training. Dat moet allemaal nog aarden, het moet nog 'eigen' gaan voelen. Dat kost tijd", weet de Nederlander. "Ik heb deze stap gemaakt voor de lange termijn. Het zou fijn zijn als het allemaal nu al op zijn plek valt. Maar in de toekomst moet ik technisch uitbreiden, moeilijker sprongen gaan doen. Daarvoor zit ik hier op de juiste plaats."

Kennes komt donderdag voor het eerst in actie op de EK, op de korte kür.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl