Volle zalen Tata Steel voor schaakgezin Van Foreest: 'Vrij uniek dit'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Volle zalen bij Tata Steel voor schaakgezin Van Foreest

Het Tata Steel Chess is een van de bekendste schaaktoernooien ter wereld. Wereldkampioen Magnus Carlsen en de Nederlandse topspeler Anish Giri zijn er te zien, maar vooral de familie Van Foreest valt op.

Vier kinderen uit het Groningse gezin zijn actief in Wijk aan Zee. Jorden (19) doet op een wildcard mee bij de grootmeesters, Lucas (17) speelt op challengerniveau en de tweeling Machteld en Nanne (11) bij de amateurs.

"We hebben wel vaker meegemaakt dat families meedoen. De vader en een van de zussen van Carlsen bijvoorbeeld. Maar vier gezinsleden onder de betaalde spelers is vrij uniek", aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg.

Nog twee kinderen

Het gezin Van Foreest telt nog twee kinderen. Ook Pieter (14) en Tristan (16) schaken, maar niet meer zo ambitieus. Net als hun broers en zussen kregen zij het schaakspel al rond hun derde of vierde levensjaar voorgeschoteld.

Jorden wist dinsdag in de negende speelronde Giri op remise te houden. "Een goed resultaat, maar niet uitzonderlijk. Je mag me pas feliciteren als ik heb gewonnen", zei de nummer dertien van het klassement na afloop.

Giri volgt zijn tegenstander van gisteren al langer: "Hij werd twee jaar geleden Nederlands kampioen. Hopelijk wordt hij een topspeler. Er zijn hoge verwachtingen, maar die moet hij nog gaan waarmaken."

Dat beaamde Van Foreest: "De laatste jaren heb ik niet genoeg progressie geboekt om nog de ambitie te hebben om bij de absolute wereldtop te komen, maar de subtop zou ook heel mooi zijn."

Let op Machteld

Binnen de familie Van Foreest is de aandacht momenteel vooral gericht op Machteld, vertelde Jorden. "Zou leuk zijn als zij het heel goed gaat doen bij de vrouwen. Daar is wat minder concurrentie. Ze is nu al zo goed."

STER Reclame