John van den Brom na de verloren finale in 2018
NOS Voetbal

Van den Brom wil in laatste AZ-seizoen eindelijk eens die beker

Afscheid nemen met een prijs. Dat is de grote wens van John van den Brom, die na dit seizoen vertrekt als trainer van AZ. Hij was er de laatste jaren al meerdere keren heel dichtbij, maar nu moet het dan echt gebeuren in het bekertoernooi.

Want wie hem ernaar vraagt, krijgt van Van den Brom te horen dat hij echt nog niet bezig is met zijn aanstaande afscheid, maar als het dan toch ter sprake komt: het zou natuurlijk geweldig zijn als dat met die dennenappel zou gebeuren.

Vaak bijna, nooit helemaal

In zijn voorgaande vier seizoenen in Alkmaar haalde AZ minimaal de kwartfinales van de KNVB-beker. De laatste twee jaar reikte AZ zelfs tot aan De Kuip, maar beide finales gingen verloren. In 2017 van Vitesse, een jaar later van Feyenoord.

En ook dit jaar behoort AZ dus tot de laatste acht. De tegenstander in de kwartfinales is Vitesse, de club waarmee Van den Brom als speler in 1990 ook al eens heel dicht bij bekerwinst was. In de slotfase van de finale miste hij echter een strafschop, waardoor PSV met 1-0 won.

John van den Brom mist cruciale penalty in bekerfinale van 1990

Een trauma wilde Van den Brom die gemiste penalty nooit noemen, maar pijnlijk was het natuurlijk wel. En het werd er bovendien niet prettiger op dat Vitesse 27 jaar later uitgerekend ten koste van Van den Broms AZ alsnog het eerste zilverwerk in het bestaan veroverde.

"Bij de jongens speelt die bekerfinale van twee jaar geleden heel onbewust misschien nog wel een rol", zegt Van den Brom tegen NH Nieuws in de aanloop naar de ontmoeting met zijn oude club.

Van den Brom: 'Bekerfinale speelt misschien nog wel een rol'

Naast die revanche-gevoelens neemt AZ ook een goed gevoel mee uit de laatste competitiewedstrijd, een ruime overwinning op directe concurrent FC Utrecht (3-0).

"Dat was een lekkere overwinning. Daar krijgt het team een enorme boost van en dat vertrouwen nemen we mee naar deze wedstrijd. Maar Vitesse heeft ook gewonnen afgelopen weekend, dus daar zal de trainer hetzelfde zeggen."

Andere wetten

Vitesse-collega Leonid Sloetski bedient zich inderdaad van min of meer dezelfde teksten. Hij ziet ook twee vrijwel gelijkwaardige ploegen en hij verwacht net als Van den Brom dat teamgeest en karakter vanavond het verschil zullen maken.

"De beker is een andere competitie", zegt de Rus tegen Omroep Gelderland. "Daar gelden andere wetten." En hij kan het weten, want Sloetski heeft wel al twee (Russische) bekers in zijn prijzenkast.

Sloetski: 'Twee gelijkwaardige teams'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl