Na Ajax-sc Heerenveen was er veel ophef over het niet toekennen van een strafschop voor Heerenveen door scheidsrechter Serdar Gözübüyük. De KNVB heeft beelden van achter de schermen van dat VAR-moment inmiddels online gezet. Een goede zaak?

Over onder meer die vraag bogen de gasten van het wekelijkse Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken zich. Op de beelden is te zien hoe Gözübüyük besluit om door te laten spelen, nadat Ajax-doelman Kostas Lamprou Heerenveen-spits Sam Lammers tegen de grond had gewerkt.

Vanuit Zeist riep Dennis Higler, de VAR van dienst, de scheidsrechter naar de kant om de beelden nog eens te zien. Gözübüyük bleef bij zijn beslissing. Kort na de wedstrijd vertelde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond bij FOX Sports dat hij dat een fout vond. Volgens Van Egmond had Gözübüyük moeten fluiten voor een strafschop.

"Ik heb er moeite mee dat hij zo snel conclusies trekt en dat de KNVB een dag later alles openbaar maakt", luidt de mening van Jan Roelfs, die namens de NOS de wedstrijd in de Arena van commentaar voorzag.

'Ik heb er moeite mee dat Van Egmond zo snel conclusies trekt'

"Die transparantie is juist goed", oordeelt Volkskrant-journalist Mark Misérus. "Maar dat Van Egmond zo snel oordeelt, vind ik niet goed."

Voormalig Davis Cup-captain Tjerk Bogtstra is het met hem eens. "Het is een taak van de KNVB om transparant te zijn, maar je moet niet direct na een wedstrijd je eigen scheidsrechter afvallen."

Roelfs heeft weinig met de transparantie van de KNVB. "Vroeger was een scheidsrechter een man met status, hij hoefde zich niet te verantwoorden. Wij zijn een van de weinige landen waar een arbiter na een wedstrijd voor de camera komt. Dat is uiteindelijk slecht voor zijn gezag."

Misérus is dat niet met Roelfs eens. "Hoe meer transparantie, hoe beter", stelt hij.

'Ik krijg niet het gevoel dat in Zeist als één team wordt gewerkt'

"Wordt een scheidsrechter eigenlijk onzekerder door de VAR?", vraagt Bogtstra zich af. Roelfs geeft antwoord: "Ik denk eerder door het vrijgeven van de communicatie en door de snelle mening van Van Egmond."

"Op het moment dat Gözübüyük bij mij klaarstond voor het interview na de wedstrijd, hoor ik van collega's dat zijn baas heeft gezegd dat het een strafschop is. Dat moet je intern houden", vindt de voetbalcommentator.

Roelfs vervolgt: "Ik krijg op deze manier niet het gevoel dat in Zeist als één team wordt gewerkt om de scheids beter te maken, om de VAR beter te maken. Je moet scheidsrechters beschermen, maar nu deelt Van Egmond een sneer uit."

STER reclame