Simon Schouten heeft zijn titel op de marathon op natuurijs in Haaksbergen geprolongeerd. De 28-jarige Schouten was na veertig kilometer de snelste van een kopgroep van tien man.

Ploeggenoot Arjan Stroetinga legde op de baan van schaats- en skeelerclub IJSCH beslag op plek twee, voor de verrassende B-rijder Casper de Gier.

Schouten is nu drie jaar op rij de beste op de eerste marathon op natuurijs van het kalenderjaar. In 2019 en 2018 in Haaksbergen, in 2017 in Noordlaren.

Veel topmarathonschaatssters deden niet mee, omdat zij al naar Oostenrijk zijn afgereisd voor de Alternatieve Elfstedentocht en de open Nederlandse kampioenschappen, later deze week op de Weissensee.

Meijer beste vrouw

Eerder op de avond schreef Rixt Meijer de vrouwenwedstrijd op haar naam. Achter de 36-jarige Meijer, voormalig Nederlands kampioene, legden favoriete Marijke Groenewoud en Elsemieke van Maaren beslag op plaats twee en drie.

Rixt Meijer wint vrouwenwedstrijd in Haaksbergen

Meijer reed na 57 van de 60 ronden weg uit het uitgedunde peloton en bleef het aanstormende peloton overtuigend voor.

Ook bij de vrouwen ontbraken veel grote namen, onder wie Manon Kamminga, de winnares van vorig jaar. Ook Irene Schouten, die dit seizoen al elf wedstrijden won, behoorde niet tot het deelnemersveld van 46 vrouwen.

Snert en knallen op natuurijs: de marathon in Haaksbergen

STER reclame