NOS Nieuws

DNB: water- en grondstoffenschaarste risico voor investeerders

Schaarste aan water en grondstoffen en vermindering van de biodiversiteit vormen een risico voor de Nederlandse financiële sector (banken, verzekeraars en pensioenfondsen). Dat staat in een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Eerder wees DNB al op de financiële risico's (hogere schadeclaims) die het gevolg zijn van extremere weersomstandigheden door klimaatverandering.

De centrale bank schrijft onder meer dat kredietverschaffers rekening moeten houden met de gevolgen van strengere regelgeving. Als voorbeeld wordt genoemd verplichte verduurzaming van kantoorpanden en ander vastgoed.

Waterschaarste

DNB heeft in samenwerking met een aantal onderzoeksbureaus gekeken naar de beschikbaarheid van zoet water in de wereld. Door bevolkingstoename en economische groei krijgt een groot deel van de wereldbevolking te maken met waterschaarste.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse financiële instellingen 97 miljard euro hebben geïnvesteerd in bedrijven die actief zijn in gebieden "met extreem hoge waterschaarste". Als die schaarste omslaat in tekorten heeft dat ook invloed op bedrijven waar Nederlands geld in zit. "Bedrijfsfaciliteiten kunnen dan niet of slecht functioneren." Dat komt doordat overheden het watergebruik mogelijk strenger gaan reguleren.

Hetzelfde probleem doet zich voor bij Nederlandse investeringen (56 miljard) in bedrijven die afhankelijk zijn van de meest schaarse grondstoffen. Door toenemende consumptie en het gebruik van technologie wordt de vraag naar deze grondstoffen steeds groter. Dat kan Nederlandse financiële instellingen raken die in deze grondstof-afhankelijke bedrijven geld steken.

Mensenrechtenschendingen

DNB constateert verder dat er regelmatig mensenrechten worden geschonden in bedrijven waarin Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen investeren. Dit ondanks de richtlijnen die de afgelopen jaren zijn opgesteld om conflicten over mensenrechten te voorkomen. Ook hier loopt de Nederlandse financiële sector een risico. De Nederlandsche Bank concludeert dat ruzies over mensenrechten kunnen leiden tot reputatieschade.

Ook landbouwbedrijven moeten beseffen dat ze grotere risico's lopen met hun investeringen, staat in het rapport. Dat komt door het verlies aan bestuiving en de afname van de weerbaarheid van ecosystemen.

Aan het onderzoek hebben 25 financiële instellingen in Nederland meegedaan. Samen vormen die ruim 80 procent van de financiële sector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl