Shim Suk-hee won goud tijdens de Spelen van 2014 en 2018 AFP

De Zuid-Koreaanse sportwereld is in de ban van een groot misbruikschandaal. Steeds meer vrouwelijke sporters zeggen dat ze slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door hun coach.

Shorttrackster Shim Suk-hee, tweevoudig olympisch kampioen, was eerder deze maand de eerste die naar buiten trad. De 21-jarige Shim beschuldigde haar voormalige coach Cho Jae-beom ervan dat hij haar meerdere malen heeft verkracht, van haar 17de tot haar 20ste.

Cho werd een jaar geleden, vlak voor de Olympische Spelen in Pyeongchang, ontslagen als bondscoach van de shorttracksters nadat hij Shim had geslagen. Hij zit nu een gevangenisstraf van tien maanden uit vanwege mishandeling van meerdere shorttracksters.

Meerdere sporten

Na de verklaring van shorttrackvedette Shim volgden meer beschuldigingen, ook van andere sporters. Vrouwelijke atleten uit het judo, taekwondo en worstelen hebben verklaard seksueel te zijn misbruikt door hun trainers. Leden van het vrouwencurlingteam, de zogenoemde 'garlic girls' die zilver wonnen in Pyeongchang, beschuldigen hun trainer van verbale mishandeling en het achterhouden van prijzengeld.

Shim Suk-hee, die olympisch goud won in 2014 en 2018, in duel met Suzanne Schulting in Pyeongchang AFP

Tijdens een persconferentie in het Zuid-Koreaanse parlement werd maandag bekendgemaakt dat nog eens vijf Zuid-Koreaanse schaatssters hun voormalige coaches van seksueel misbruik hebben beschuldigd. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Roep om onderzoek

De roep om actie wordt ondertussen steeds luider. Een Zuid-Koreaans parlementslid heeft voorzitter Lee Kee-heung van het Zuid-Koreaans Olympisch Comité opgeroepen af te treden, omdat hij zijn atleten niet heeft kunnen beschermen. Ook is er gevraagd om een onderzoek naar voormalig schaatsbondscoach Jeon Myeong-hu.

Jeon, een grote naam in het Zuid-Koreaanse schaatsen, zou trainers die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik niet hebben bestraft. Ook zou hij slachtoffers onder druk hebben gezet om niet naar buiten te treden over de misstanden.

De Zuid-Koreaanse topsportwereld is berucht vanwege de harde trainingsmethodes en strikte hiërarchie. Atletes verblijven vaak al vanaf jonge leeftijd in sportinternaten, die veelal worden geleid door mannelijke coaches.

STER reclame