De Israëlische premier Netanyahu AFP

Israëlische luchtaanval op Iraanse elite-eenheid bij Damascus

time icon Aangepast

De Israëlische strijdkrachten hebben vannacht luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. Doelwit van de operatie was de Quds-strijdmacht, een elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde die in Syrië actief is. Ook het Syrische luchtafweersysteem is bestookt.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn zeker dertig Israëlische kruisraketten en bommen onderschept. Syrische media stellen dat de meeste Israëlische projectielen door het eigen luchtafweersysteem zijn vernietigd.

Rusland en Iran zijn de belangrijkste bondgenoten van de Syrische president Assad. Israël beschouwt Iran als zijn belangrijkste vijand in de regio. De Iraniërs helpen Assad en hebben nauwe banden met de Hezbollah-beweging in Libanon, die ook militair actief is in Syrië.

Doorgaans zwijgt Israël

In de regel zegt Israël niets over specifieke militaire operaties, maar dit keer wel. In een verklaring staat dat doelen van de Quds-strijdmacht zijn aangevallen, waaronder een wapen- en munitiedepot. Ook een Iraanse positie bij de internationale luchthaven van Damascus is onder vuur genomen.

Israël zegt dat het gisteren boven de Golanhoogte een Iraanse raket heeft onderschept en dat meteen daarna werd besloten tot de nachtelijke aanval. Maar ook eerder op dag voerde Israël al aanvallen uit op Iraanse stellingen. Ook Syrische luchtafweer is onder vuur genomen, omdat die de Iraniërs met luchtafweerraketten te hulp kwam.

Premier Netanyahu bevestigde onlangs dat Israël honderden doelen van Iran en Hezbollah heeft bestookt. Hij herhaalde nog eens dat iedereen die Israël probeert te beschadigen, zelf beschadigd zal worden.

STER Reclame