Sultan Ibrahim Ismail (l), rechts de afgetreden koning Muhammad V
NOS Nieuws

Wordt de schoonvader van Dennis uit Lisse de nieuwe koning van Maleisië?

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Stel je voor: negen koninklijke families in Nederland en elke vijf jaar een andere koning. Apart? Maleisië is dan ook het enige land ter wereld met een roulerend koningshuis. Komende week kiezen negen sultans de nieuwe vorst, nadat voor het eerst een koning vroegtijdig is gestopt. De opvolger kan zomaar de schoonvader van een Nederlander zijn.

Dennis Verbaas, tegenwoordig Dennis Muhammad Abdullah, trouwde in 2017 met de enige dochter van sultan Ibrahim Iskandar. En hij is een van de negen sultans van het Zuidoost-Aziatische land.

De Nederlander naast zijn vrouw, prinses Tunku Tun Aminah Maimunah, en voor hen staat sultan Ibrahim Iskandar

De meeste kans maakt de sultan van de staat Pahang. Die is nu aan de beurt volgens het 61-jaar oude rouleersysteem. Uit voorzorg heeft de 88-jarige sultan de heerschappij vorige week aan zijn 59-jarige zoon overgedragen. "De oude sultan was met zijn zwakke gezondheid niet in staat om koning te zijn", zegt correspondent Michel Maas.

Toch is het nog onduidelijk of de 59-jarige sultan Ahmad Shah de nieuwe koning wordt. De situatie is namelijk uniek: nooit eerder is de Yang di-Pertuan Agong (koning) afgetreden voor het einde van zijn vijfjarige termijn.

Het is mogelijk dat de sultans een andere koning aanwijzen dan de eerstvolgende die aan de beurt is. En dat deze vorst na drie jaar weer plaatsmaakt voor de wettige opvolger.

Waarom treedt de huidige koning af?

Officieel is er geen reden gegeven waarom de 49-jarige Muhammad V al na twee jaar is gestopt. Maar officieus is het wel duidelijk. Er circuleren foto's op internet waarop te zien zou zijn dat hij trouwt met een 25-jarige Russisch model. "De sultan is de religieuze leider van zijn staat en dan komt hij aan met een ruim twintig jaar jongere Russische vrouw", zegt Maas.

Het maakt volgens Maas niet veel uit dat de vrouw moslima is geworden. "Dit is iets wat in het vrij orthodoxe Maleisië niet zomaar kan."

Sinds de onafhankelijkheid van de Britten in 1957 heeft Maleisië het systeem van negen koninklijke families. Deze verschillende sultanaten bestaan al veel langer. Sommigen zijn bijna vijf eeuwen geleden gesticht. Net als in Nederland is de koning het officiële staatshoofd, maar heeft hij vooral een ceremoniële functie. Zo beëdigt hij bijvoorbeeld de premier.

'Iemand gedood'

De sultans zijn volgens Michel Maas populair, invloedrijk en zeer welvarend. Daarentegen zijn ze minder machtig dan vroeger. "Voor hen gold vroeger absolute immuniteit, ze konden niet worden gestraft."

Dat veranderde nadat een van de sultans, de vader van Ibrahim Iskandar, naar verluidt iemand had gedood. Hij werd beschuldigd van doodslag op een caddie. "Iedereen vond het schandelijk, maar hij was niet aansprakelijk." Een waslijst aan vermeende schandalen en gevallen van machtsmisbruik lekte uit begin jaren 90. Daarna maakte de zittende premier een einde aan de immuniteit.

Die oud-premier Mahathir is vorig jaar opnieuw premier geworden. Volgens Maas lijkt het er sterk op dat de sultans niet zijn vergeten dat Mahathir hun macht heeft beknot. "Muhammad V ontving de nieuwe premier niet meteen en liet hem een tijdje wachten. Een duidelijk signaal dat hij niet heel blij is met die man."

Zoals de pausverkiezing

Donderdag 24 januari (lokale tijd) kiezen de negen sultans de opvolger van Muhammad V. Samen met vier gouverneurs vormen ze de raad die deze beslissing neemt. Achter gesloten deuren. Maas: "Een beetje zoals de Pausverkiezing in Rome, maar dan wat kleiner."

De schoonvader van Dennis uit Lisse is dus een van de negen kanshebbers. En als hij het nu niet wordt, dan is sultan Ibrahim Iskandar in ieder geval in 2026 aan de beurt als koning. Hij en zijn familie komen dan vijf jaar te wonen in het Nationale Paleis in hoofdstad Kuala Lumpur.

En voor wie het zich afvraagt: nee, de Nederlander kan zelf geen koning worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl