Ondergang van volleybalbastion Zwolle? Nee hoor, nu staan de vrouwen aan de top

Jarenlang heersten de volleyballers van Landstede Zwolle in de Nederlandse eredivisie. Van 2013 tot 2015 wonnen de lange mannen drie landstitels en twee nationale bekers.

Het kon niet op. Maar toen de sponsor ermee stopte, viel ook de basis weg onder het succes. "Iedereen dacht: dit duurt eeuwig", aldus voorzitter Gert van Driel. "Maar in een keer moest er goed nagedacht worden."

Op initiatief van de spelers Thijs van Noorden en Jelle Hilarius werd een innovatief en vooral goedkoop concept bedacht. Topsport met zelfsturing als principe. Oftewel volleyballen zonder coach. "Zelfsturing is helemaal hot in het bedrijfsleven", verklaart Hilarius met overtuiging, "dus waarom kan het niet in de sport?"

Jelle Hilarius (rechts) aan het net bij Zwolle NOS

Twee jaar ging het goed, maar steeds meer spelers vertrokken uit Zwolle. En nu is het knokken tegen degradatie voor de mannen. Voorzitter Van Driel kent de ernst van de situatie: "Het wordt echt spannend of we volgend jaar nog bestaan in de eredivisie."

Is dat dan toch de teloorgang van het Zwolse volleybalbastion? Zeker niet. Want in de schaduw van de mannen timmerden de Zwolse volleybalsters ondertussen gestaag aan de weg.

En nu zijn de rollen omgedraaid in de hoofdstad van Overijssel. Waar vroeger de vrouwen speelden als voorprogramma van de mannen, zijn de volleybalsters nu het hoofdmenu.

Meer speelsters, meer fans, meer succes

De aantrekkingskracht van de vrouwen van Regio Zwolle Volleybal, zoals de officiële naam luidt, wordt steeds groter, merkt coach Wilfried Groothuis. "Vanaf november vorig jaar hebben we structureel rond de tweede, derde plek gespeeld. Dat trekt speelsters aan."

En niet alleen speelsters, maar ook het publiek. "We hebben steeds meer vaste fans, vollere banken. Dat is voor de club mooi, voor het volleybal mooi en mooi om voor te spelen."

Zeker als de topper tegen Eurosped uit Vroomshoop op het programma staat, zaterdagavond. De nummer vier (Zwolle) tegen de nummer twee. Ondanks een volle sporthal en dus genoeg steun, weten de vrouwen het niet te redden. Het wordt 3-0. Er is nog wel wat werk te doen in Zwolle.

STER reclame