NOS Voetbal

Van de Beek vocht zich terug bij Ajax en wil nu eindelijk een prijs

Van de Beek vocht zich terug bij Ajax en wil eindelijk prijs

Donny van de Beek is terug. Vorig seizoen miste hij vrijwel geen minuut in het eerste elftal van Ajax en werd hij geprezen als waardig opvolger van Davy Klaassen. In de eerste maanden van dit seizoen zat Van de Beek echter vooral op de bank. En dat deed pijn. Maar de 21-jarige middenvelder vocht zich terug en hoopt dit jaar nu eindelijk eens een prijs te winnen met Ajax.

"Het seizoen begon niet zo lekker", vertelt Van de Beek. "Ik kampte met blessures, had een achterstand opgelopen en kwam ook later bij de groep. Dan maakt de trainer andere keuzes."

Andere mannen

Trainer Erik ten Hag zag voor het middenveld meer in mannen als Hakim Ziyech, Dusan Tadic, Frenkie de Jong, Lasse Schöne, David Neres en - met name in het begin van het seizoen - Carel Eiting.

Diverse voetbalanalisten zagen het al somber in voor de viervoudig international. In het huidige systeem zou geen plek zijn voor een type als hij. De viervoudig international is geen controleur en eigenlijk perfect voor de bank omdat hij wel iets kan forceren met zijn diepgang, was het verhaal.

Pro Shots
Donny van de Beek

Bij de Ajax-fans bleef Van de Beek desondanks geliefd. Tijdens het warmlopen werd hij in de Johan Cruijff Arena steevast al toegezongen: 'Na na na na na, Donny van de Beek', op de melodie van Give it up van KC and the Sunshine Band. Van opgeven wilde Van de Beek niet weten.

"Na een lastig begin ging het op een gegeven moment toch weer beter", aldus Van de Beek. "Dan probeer je jezelf te herpakken en terug te vechten. Dat heb ik ook gewoon gedaan en ik ben toch weer teruggekomen in de ploeg."

Moderne middenvelder met scorend vermogen

Een vaste basisklant lijkt Van de Beek nog niet, maar aan het einde van de eerste seizoenshelft kwam hij toch weer in vrijwel elke wedstrijd in actie. En met zeven doelpunten en zes assists heeft hij zijn waarde ook alweer bewezen.

"Hij is een moderne middenvelder en heeft scorend vermogen. Hij is altijd daar aanwezig waar de bal kan gaan vallen", zei Studio Voetbal-analist Pierre van Hooijdonk na het duel van Ajax met Excelsior (1-7) van eind november, waarin Van de Beek met twee goals en een assist uitblinker was. "Ik vind dat hij altijd moet spelen."

Pro Shots
Donny van de Beek juicht na zijn treffer tegen AZ

Van de Beek speelt, en dat doet hij in een elftal dat voor de winterstop draaide als een trein. "We zaten in een prima flow", bevestigt de middenvelder. "Na de winterstop is iedereen nu weer fris en fruitig. De vermoeidheid is uit de benen. Nu moeten we de draad weer snel oppakken."

Ajax kan meteen aan de bak met drie wedstrijden in één week: vanmiddag sc Heerenveen in de eredivisie, donderdag datzelfde Heerenveen in de kwartfinales van de KNVB-beker en komende zondag De Klassieker tegen Feyenoord in De Kuip. "Het is gelijk superbelangrijk om een goede start te maken, om meteen de goede toon te zetten en weer in die flow te komen."

Eindelijk een prijs?

Als de Amsterdammers hun vorm in de tweede seizoenshelft vasthouden, ligt er aan de horizon wellicht eindelijk weer eens een trofee in het verschiet. Ajax is nog op drie fronten actief: de competitie, de beker en de Champions League.

Van de Beek, die in 2015 in het eerste debuteerde, won nog nooit een prijs met Ajax. Hij kan dan ook niet kiezen welke hij het liefste wil: "Ze zijn allemaal mooi, want ik heb ze allemaal nog nooit gewonnen. We gaan gewoon voor alle prijzen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl