Assistent Said Bakkati viert de zege op Feyenoord, Jaap Stam maant tot kalmte
NOS Voetbal

Stam na stunt tegen Feyenoord: 'We wisten dat PEC dit kon'

Bij zijn aantreden als hoofdcoach van PEC Zwolle, drie weken geleden, was de voornaamste opdracht van Jaap Stam om de club uit de degradatiezone te loodsen. Daar heeft hij slechts één duel voor nodig gehad.

Zaterdag was PEC Zwolle in eigen huis verrassend met 3-1 te sterk voor de nummer drie van de eredivisie, Feyenoord. Daardoor steeg PEC van de zeventiende naar de veertiende plaats.

De eerste reactie van Stam? "We wisten allemaal wat de jongens konden. PEC kon al wel aardig voetballen."

Stam bagatelliseerde de prestatie van zijn team, maar oogde toch ook opgelucht. "Als je tegen Feyenoord speelt, is het altijd maar afwachten hoe het gaat. Dit geeft heel veel vertrouwen voor de rest van het seizoen. Dat we deze stap hebben gezet."

Er waren ook kanttekeningen. Na de eerste helft had Stam al op voorsprong willen staan. De ploegen gingen echter rusten met een 1-1 stand. "Uiteindelijk sta je goed en geef je niet heel veel weg. Wij hebben zeker wel vier, vijf grote kansen gehad om te scoren. Dat doe je dan niet."

Tweede thuiszege

In de tweede helft en zeker na de 3-1 van Younes Namli, ontstond er een euforisch gevoel bij de Zwolse toeschouwers, die tot zaterdag pas één thuiszege hadden gezien dit seizoen (onder John van 't Schip bleven alleen tegen Excelsior de drie punten in de Overijsselse hoofdstad).

Van Bronckhorst noemt nederlaag bij PEC 'onnodig'

Stam wilde toch nuchter blijven. "Of we uit onze slof geschoten zijn? Wij hebben gewoon een hele goede wedstrijd gespeeld. Zowel aanvallend als verdedigend. Of wij dit wekelijks kunnen? Dat is de vraag, dat moet blijken."

Van Bronckhorst: 'Onnodig'

Ook zijn collega van Feyenoord, met wie hij 31 keer aantrad in het shirt van het Nederlands elftal, was niet direct op boude uitspraken te betrappen. Al gaf Giovanni van Bronckhorst wel toe teleurgesteld te zijn. "Het was onnodig, We hebben onszelf in de problemen gebracht. We wilden een goede start maken. In de eerste helft hebben we het goed gedaan, in de tweede helft niet."

Van Persie: 'Terecht verloren, kritisch kijken wat beter moet'

Robin van Persie, verantwoordelijk voor de 1-1 en daarmee het enige doelpunt aan Rotterdamse zijde, zag dat zijn team scherpte miste na de rust. "Hoe de 2-1 viel, was ongelukkig. Via een been in het zijnetje. Als het iets langer gelijk was gebleven, was het toch een andere wedstrijd geweest. Maar het feit blijft dat we terecht hebben verloren."

En nu, wetende dat over een week De Klassieker tegen Ajax op het programma staat? "We gaan beelden bekijken, we gaan kritisch kijken wat er beter moet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl