Calvin Stengs geniet na zijn prachtige 3-0 tegen FC Utrecht

Foutjes doelman Jensen en beauty Stengs helpen AZ langs Utrecht

AZ heeft in zijn eerste eredivisiewedstrijd na de winterstop thuis met 3-0 van FC Utrecht gewonnen. De Alkmaarders passeerden de Domstedelingen ook op de ranglijst en staan nu vijfde.

De ploegen maakten er aanvankelijk niet bepaald een feest voor het publiek van. Kansen waren schaars in het tactische steekspel en mooie aanvallen een zeldzaamheid. Alleen Simon Gustafson was voor Utrecht dicht bij een treffer.

Tien minuten voor rust brak Ricardo van Rhijn de ban. De verdediger, die eerder dit seizoen Utrecht met een eigen doelpunt in blessuretijd de zege bezorgde, schoot van grote afstand raak.

Flater doelman Jensen

Niet veel later was het al 2-0 toen Mats Seuntjens na goed werk van Oussama Idrissi scoorde. Net als bij de 1-0 zag doelman David Jensen er niet goed uit.

Ongeloof bij Utrechters Sean Klaiber en Timo Letschert na de 2-0 van Mats Seuntjens

Bij de knal van Van Rhijn kon hij zich nog beroepen op een lastige stuit, maar voor het mistasten bij de simpele schuiver van Seuntjens waren geen excuses.

AZ-doelman Marco Bizot hoefde voor rust niet in actie te komen, maar in de eerste tien minuten van de tweede helft werd hij al drie keer gestest. Oussame Tannane (schot en een vrije trap) en Sean Klaiber (schot vanaf de zijkant) konden de keeper echter niet verschalken.

De Alkmaarders richtten zich na rust vooral op het verdedigen. Utrecht mocht het spel maken en kreeg ook wel een paar kansjes, maar echt in de problemen kwam AZ niet meer.

Beauty Stengs

Sterker, het laatste woord was voor Calvin Stengs. De buitenspeler had in blessuretijd nog een fantastische dribbel en even fraaie afwerking in huis en stuurde het Alkmaarse publiek - en zijn trainer - met een warm gevoel naar huis.

"Hij maakt een fantastische goal, dat doet wel wat met je", vertelde AZ-coach Van den Brom glunderend na afloop. "Ik weet hoelang hij heeft uitgekeken naar dit moment. En dan de manier waarop hij hem maakt: dat is Calvin Stengs."

Stengs zal deze treffer ook niet snel vergeten. "Het was een mooie solo", vertelde de aanvaller nuchter. "Ik speelde die jongens uit en schoot hem goed binnen. Misschien was dit wel even een flits van hoe het was voor mijn blessure. Ik hoop dat die flitsen weer vaker komen in een wedstrijd, dat het weer een gewoonte wordt."

Van den Brom: niet bezig met FC Utrecht

Voor AZ-trainer John van den Brom was het een pikant duel. De coach verlaat na dit seizoen AZ en wordt als voornaamste kandidaat genoemd om na dit seizoen Dick Advocaat op te volgen als trainer van FC Utrecht.

"Dat is meer voor de buitenwacht dan voor mij", bezweerde Van den Brom. "Ik ben met mijn volle aandacht bij AZ."