Man steekt zichzelf in brand bij Palach-herdenking in Praag

Politie-onderzoek op de plek waar de man zichzelf in brand stak AFP

Een 55-jarige man heeft zichzelf in brand gestoken op het Wenceslasplein in Praag. Deze week wordt in Tsjechiƫ herdacht dat de student Jan Palach vijftig jaar geleden hetzelfde deed.

Palach protesteerde daarmee tegen de inval van de Russen in zijn land, dat toen nog Tsjechoslowakije heette, om een eind te maken aan de Praagse Lente. De 20-jarige student overleed drie dagen na zijn daad aan zijn verwondingen.

Kunstmatig coma

De man die zichzelf vandaag in brand stak, overgoot zichzelf op precies dezelfde plek als Jan Palach met benzine en stak zichzelf aan. Andere mensen op het plein snelden toe en wisten de vlammen te doven.

Hulpdiensten brachten de man in een kunstmatig coma en namen hem mee naar het ziekenhuis. 30 procent van zijn lichaam is verbrand. Het is niet duidelijk wat het motief was voor zijn daad.

Omstanders wisten het om het vuur uit te krijgen:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Toen ik dichterbij kwam probeerde ik het vuur te doven'

Palach en de Praagse Lente

De bezetting van Tsjechoslowakije was het Russische antwoord op de Praagse Lente, de periode tussen januari en augustus 1968 waarin het communistische Tsjechoslowakije onder leiding van Alexander Dubcek een meer democratische koers ging varen. De censuur werd afgeschaft en voor het eerst konden mensen vrij hun mening uiten.

De Sovjetunie vreesde dat de ontwikkelingen in Tsjechoslowakije een domino-effect zouden hebben op andere lidstaten van het Warschaupact. Daarom reden in de nacht van 20 op 21 augustus 1968 Russische tanks Praag binnen. In de maanden daarna werden bijna alle hervormingen teruggedraaid.

Uit protest daartegen stak op 16 januari 1969 de 20-jarige student Jan Palach zichzelf in brand op het Wenceslasplein in Praag. Tien andere mensen volgden in de daaropvolgende maanden zijn voorbeeld, maar Palach is het bekendst gebleven.

STER Reclame