Roger Federer EPA

IJzersterke Federer eenvoudig naar laatste zestien

tijd van publicatie

Roger Federer (3) staat voor de 63ste keer in de achtste finales op een grand slam. De Zwitser klopte in de derde ronde van de Australian Open de Amerikaan Taylor Fritz: 6-2, 7-5, 6-2.

Federer speelde voor de honderste keer in de Rod Laver Arena en omlijstte dit jubileum met een ijzersterk optreden. De zesvoudig winnaar kreeg geen breekpunt tegen, sloeg 34 winners en noteerde maar veertien afzwaaiers.

De 21-jarige Fritz, vijftigste op de wereldranglijst, die voor de tweede keer in de derde ronde stond op een grandslamtoernooi, kon in set twee meekomen, maar op 5-5 zette Federer aan en haalde hij de set binnen. "Ik speelde meteen heel scherp, omdat ik weet hoe sterk Taylor kan spelen", was Federer complimenteus.

Stefanos Tsitsipas EPA

Federer treft nu de twintigjarige Griek Stefanos Tsitsipas, die zich langs de als negentiende geplaatste Nikoloz Basilasjvili uit Georgië knokte met 6-3, 3-6, 7-6 (7), 6-4.

De in Athene geboren Tsitsipas, die in 2016 bij de junioren de mondiale nummer één was, sprong in 2018 de toptwintig binnen en loert de komende jaren op de erfenis van Djokovic, Federer en Nadal.

Bij 1-1 in sets en 5-3 in de derde dacht de Griek de set te winnen, maar hij moest door de rumoerige Griekse fans een setpunt opnieuw spelen. Hij verloor prompt drie punten op rij en kreeg voor onsportief gedrag een waarschuwing. Hij kraakte, maar hield zich mentaal overeind en won alsnog de set. En daarmee de partij.

STER Reclame