Vrienden en familie van de doodgeschoten journalist in Accra
NOS Nieuws

Ghanese journalist gedood na onthullen corruptieschandaal voetbalbond

Een Ghanese onderzoeksjournalist die corruptie in het Afrikaanse voetbal blootlegde, is in de hoofdstad Accra doodgeschoten. Ahmed Hussein-Suale (34) werd beschoten door mannen op een motorfiets toen hij gisteravond vanuit zijn werk naar huis reed.

Hussein maakte deel uit van een team journalisten dat met een undercoveractie aantoonde dat officials van de Ghanese voetbalbond smeergeld hadden aangenomen. De onthullingen leidden tot het aftreden van de voorzitter.

Nadat ze het corruptieschandaal aan het licht hadden gebracht, werden de journalisten geïntimideerd en bedreigd. Een politicus noemde Hussein-Suale op nationale televisie "gevaarlijk" en vertelde kijkers dat ze hem moesten slaan.

Dat fragment is op Twitter geplaatst door een collega van Hussein-Suale:

Er is nog niemand gearresteerd voor de moord op de journalist. De Ghanese president zei op Twitter dat hij de daders zo snel mogelijk wil laten berechten. Een collega-journalist schreef dat hij zich niet het zwijgen laat opleggen.

Ghana kent relatief veel persvrijheid. Het land staat 23ste op de lijst van Reporters Without Borders (RSF), de hoogste notering voor een Afrikaans land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl