Tennisbond probeert spelers sneller van data te voorzien

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tennisbond probeert winst te halen uit snelle statistieken

Terwijl de tennisliefhebber de Australian Open volgt, is de tennisbond KNLTB bezig de verwerking van wedstrijddata te automatiseren. Doel daarvan is om Nederlandse spelers sneller van informatie te voorzien, zodat zij zich beter en gedetailleerder kunnen voorbereiden op tegenstanders.

"Met een wedstrijd van tweeënhalf uur ben ik vierenhalf uur bezig, omdat ik alles met de hand invoer. Geautomatiseerd zou dat vijf tot tien minuten moeten kunnen duren", zegt Michel Smit, een student bewegingswetenschappen die werkt voor de KNLTB.

Bas Coulier, een van de bondscoaches binnen de tennisbond, voegt toe: "Tennisdata is niks nieuws, het kan nu alleen sneller verwerkt worden. Het is fijn om te weten waar de voorkeur ligt van een tegenstander. Waar hij zijn eerste service naartoe slaat op een belangrijk punt."

Robin Haase ANP

Het nieuwe geautomatiseerde systeem is een gezamenlijk project van de tennisbond en de Universiteit van Delft, dat vooralsnog alleen de service, forehand en backhand kan registreren. Uiteindelijk moeten alle tennisdata automatisch opgeslagen worden.

Snelle informatie essentieel in tennis

Aldo Hoekstra, bewegingswetenschapper bij de KNLTB, kan niet wachten. Hij is bezig met de voorbereiding op het Davis Cup-duel begin februari met Tsjechië en kijkt daarom wedstrijden terug van Tomás Berdych.

"Het doel is dat wij elke speler, waar dan ook ter wereld, kunnen voorzien van een analyse van hun aankomende tegenstander. Bij tennis weet je altijd pas laat tegen wie je moet spelen, dus het is essentieel om die informatie snel te kunnen verzamelen. Met deze methodiek kan dat", aldus Hoekstra.

STER Reclame