Osama Rashid
NOS Voetbal

Voor het Irak van Osama Rashid telt de oorlog alleen nog op het voetbalveld

  • Arthur Huizinga

  • Arthur Huizinga

Ruim dertig jaar is het vrede tussen Irak en Iran. Maar woensdagavond stonden beide rivalen toch weer tegenover elkaar. Niet in de loopgraven, maar op een voetbalveld in Abu Dhabi.

Osama Rashid was erbij, al kwam hij in het grootste affiche van de groepsfase van de Azië Cup waarin de landen elkaar troffen niet in actie voor Irak. "Irak-Iran is een klassieker, hè. Die wedstrijd was al maanden uitverkocht en tijdens de opkomst van de spelers was het al echt een gekkenhuis. Ik weet ook zeker dat heel Irak voor de televisie heeft gezeten. Vanavond zat er zeker vuur in, ook al werd het 0-0", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

De 27-jarige middenvelder van Irak doet zijn verhaal in vloeiend Nederlands. Rashid beschikt dan ook over beide nationaliteiten. Als dreumes kwam hij in Nederland terecht, groeide op in Zuidoostbeemster en Rotterdam en speelde ooit een EK-finale met Oranje onder 17 tegen Duitsland.

Nederland-Duitsland

En dus weet Rashid waarover hij praat. "Iran-Irak is een soort Nederland-Duitsland. Natuurlijk speelt de oorlog in de jaren tachtig daarbij een rol, al heb ik het idee dat de mensen dat ook wel achter zich hebben gelaten. Die sentimenten kunnen we bij elke wedstrijd hebben, omdat het altijd wel oorlog is in Irak."

Het is een uitspraak met een knipoog, met een tragische onderlaag. Voor zijn generatie, net als voor die ervoor en erna, hoort oorlog bij het dagelijks bestaan.

De wieg van Rashid stond in Kirkuk, in het Koerdische noorden van Irak. Hij werd geboren in 1992, toen Irak nog de wonden aan het likken was van de bloedige oorlog met Iran (1980-1988), de invasie van Koeweit en de daaropvolgende vernietigende reactie van Amerika en zijn bondgenoten. Agressor Saddam Hoessein werd gespaard, maar in Irak was het chaos.

In 1995 had de strijd zich verplaatst naar Koerdistan, tot op de drempel van de woonplaats van de familie Rashid. Osama's moeder nam een dapper besluit. Ze besloot te vluchten met haar drie zoons. Zonder vader.

"Mijn vader zat in het leger en was iedere dag aan het vechten. Hij wist niet eens dat we gevlucht waren", vertelt Rashid. "Op een gegeven moment is mijn vader vanuit Bagdad naar Kirkuk gelopen, op zoek naar ons. Maar wij waren niet thuis. De buren konden hem toen vertellen dat we richting Nederland waren gegaan. Een jaar later wist hij ons daar te vinden."

Van Zuidoostbeemster naar Varkenoord

Na een reis vol risico's belandde Rashid met zijn moeder en broers via Turkije in een asielzoekerscentrum in het Friese Grou, om na verloop van tijd hun intrek te nemen in een huurhuis in Noord-Holland. "Zuidoostbeemster. Boven Purmerend, ken je dat?"

Daar begon Rashid met voetballen en op zijn zevende kreeg hij al een uitnodiging van Ajax. "Maar we waren net verhuisd naar Rotterdam. Mijn broer regelde toen dat ik een proeftraining mocht doen bij Feyenoord. En daar werd ik aangenomen."

De balvaardige middenvelder speelde tot en met de A1 bij Feyenoord en was in die tijd ook een vaste waarde in de jeugd van Oranje. Maar een doorbraak in De Kuip zat er niet in, laat staan in het grote Oranje. En toen kwam Irak.

"Irak had toen een Duitse bondscoach, Wolfgang Sidka. Die is naar Rotterdam gekomen om me te bekijken. Daarna kreeg ik een uitnodiging voor een trainingskamp. Ik heb niet getwijfeld."

Zijn eerste officiële minuut voor Irak was meteen tegen Brazilië. Irak stond destijds onder leiding van een heuse legende. "Ja, Zico was toen onze bondscoach. Het Irakese volkslied kende ik wel, maar toen heb ik wel de tekst even moeten leren. We verloren trouwens met 6-0."

Van Azië Cup naar Alphen aan den Rijn

En zo mocht Rashid ook mee naar de Azië Cup in 2015. Ook toen was hij bankzitter bij Iran-Irak. Die historische kwartfinale in het Australische Canberra liep uit op een slijtageslag.

2015: Osama Rashid tussen Azië Cup en Alphense Boys

Na 119 minuten waande Irak zich zeker van de halve finales, maar in de laatste minuut van de verlenging zorgde oud-eredivisiespeler Reza Ghoochannejhad voor de gelijkmaker: 3-3. In de strafschoppenserie kwam het toch nog goed met Irak.

In de vervolgens verloren halve finale tegen Zuid-Korea stond Rashid wel in de basis. Uiteindelijk keerde hij terug naar Nederland als de nummer vier van Azië. Zijn reis ging echter niet naar De Kuip, maar naar sportpark De Bijlen in Alphen aan den Rijn.

NOS Playercam: Osama Rashid

Rashid: "Ik besloot me op mijn studie sportmarketing en management te richten en ging voetballen bij de amateurs van Alphense Boys. Ik moet overigens nog afstuderen, maar heb dispensatie om dat na het voetballen te doen. Als het aan mij ligt, duurt dat dus nog even."

Want na zijn Alphense avontuur blies hij bij het bescheiden Farense in Portugal en Lokomotiv Plovdiv in Bulgarije zijn profloopbaan nieuw leven in. Twee jaar geleden streek hij neer bij Santa Clara, op de Portugese Azoren. Vorig seizoen promoveerde hij naar de hoogste klasse en daar weet de kleine club zich keurig te handhaven in de middenmoot.

En toen de Irakese bond opnieuw bij hem aanklopte, ging hij daarop in. "Graag zelfs. In de voorbereiding hebben we geoefend tegen Argentinië. Zonder Messi, maar met Paulo Dybala. En ik wilde graag weer mee naar de Azië Cup."

Voetsporen van de helden van 1986

Daar heeft Rashid zich met Irak nu geplaatst voor de achtste finales, waarin Saudi-Arabië of Qatar de tegenstander zal zijn. "Je moet realistisch zijn, wij zijn geen kandidaat om deze Azië Cup te winnen. Als we de kwartfinales halen, hebben we het heel goed gedaan."

Osama Rashid (nummer 8) voor aanvang van het Azië Cup-duel met Vietnam

Bondscoach Srecko Katanec, de Sloveen die met Sampdoria ooit tegenover Johan Cruijff en Ronald Koeman stond in de Europa Cup I-finale op Wembley, heeft echter een hoger doel. "Hij zegt heel vaak dat plaatsing voor het WK van 2022 in Qatar het hoofddoel is."

Als dat lukt, plaatst Irak zich pas voor de tweede keer in de historie voor het WK. De eerste keer was in 1986, op het hoogtepunt van de oorlog tussen Iran en Irak. "De spelers van dat team zijn nog altijd helden. Het zou heel mooi zijn om in hun voetsporen te treden."

Hoofdrol in Portugees succesverhaal

En dan is er nog het succes bij zijn Portugese club, waar Rashid zijn draai gevonden heeft. Met vijf doelpunten en zes assists speelt de voetballer een hoofdrol in het succes. "Dit is echt wel mijn beste seizoen tot nu toe", zegt hij. "Ik wist van mezelf dat ik dit niveau aan zou kunnen. Maar dat het zo goed zou gaan, had ik ook niet verwacht."

Osama Rashid (rechts) maakt indruk bij het Portugese Santa Clara

Door de Azië Cup miste Rashid al drie competitieduels van zijn club. Dat kunnen er vier worden als hij met Irak de halve finales haalt. Zonder de Nederlandse Irakees pakte Santa Clara slechts een punt. "Soms krijg ik wel berichtjes van de directeur. Dan vraagt hij wanneer ik nu eindelijk terugkom."

Stap hogerop?

Zijn prestaties zorgen ook voor een nieuwe status. Valencia zou al naar hem geïnformeerd hebben. "Ik heb dit jaar mijn contract verlengd uit loyaliteit naar de club, maar persoonlijk hoop ik dit jaar een stap hogerop te kunnen maken. Ik heb over interesse in ieder geval niet te klagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl