Enes Kanter is niet bang om uitgeleverd te worden door de Verenigde Staten
NOS Sport

Turkije vraagt om uitlevering kritische basketballer Kanter

Het Turkse Openbaar Ministerie werkt aan een uitleveringsverzoek voor basketballer Enes Kanter wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Dat melden verschillende media in Turkije en Amerika. Kanter woont al jaren in de VS en uitte de afgelopen tijd flinke kritiek op de Turkse president Recep Erdogan.

De Turkse basketballer speelt sinds 2011 in de NBA en is een van de bekendste criticasters van Erdogan. Kanter is bovendien een aanhanger van geestelijk leider Fethullah Gülen, de man die met zijn Hizmet-beweging volgens de Turkse president achter de mislukte staatsgreep in 2016 zit.

Na die staatsgreep belandden zeker 160.000 Gülen-aanhangers korte of langere tijd achter de tralies en verloren meer dan 180.000 vermeende sympathisanten hun baan.

Niet naar Londen

Om die reden bleef Kanter deze week achter in de Verenigde Staten, terwijl zijn ploeg New York Knicks afreisde naar Londen voor een wedstrijd tegen Washington Wizards. Die wordt donderdag gespeeld.

NBA-ster Kanter niet naar Londen uit vrees voor 'dictator Erdogan'

"Ik ga niet naar Londen vanwege die volslagen idioot, de Turkse president", zei Kanter daarover. "Er is een kans dat ik daar word vermoord. Echt, ze hebben daar veel spionnen, ze kunnen me makkelijk vermoorden."

Het uitleveringsverzoek en een internationaal aanhoudingsbevel voor de basketballer lijken het antwoord van Turkije te zijn op die uitspraken van Kanter, die de afgelopen dagen benutte om gesprekken te voeren met Amerikaanse politici over de politieke situatie in zijn geboorteland.

'Zelfs geen parkeerboete'

Uitlevering is alleen aan de orde als er overtuigend bewijs is voor een misdrijf dat ook in de VS strafbaar is. In een reactie op Twitter maakte Kanter woensdag duidelijk dat hij niet bang is om uitgeleverd te worden door de Verenigde Staten.

Volgens hem heeft de Turkse regering geen enkel bewijs dat hij iets verkeerds gedaan heeft. "Ik heb zelfs geen parkeerboete in de VS."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl