Amerikaanse militairen gedood bij aanslag in Syrische stad Manbij

Aangepast
Het verwoeste restaurant in Manbij AFP

Bij een zelfmoordaanslag in de Noord-Syrische stad Manbij zijn zeker vier Amerikaanse militairen om het leven gekomen. Het gaat om twee militairen en twee man burgerpersoneel. Drie Amerikanen raakten gewond. Er zouden in totaal zestien doden zijn gevallen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Beelden bewakingscamera van aanslag in Syrië

Onder de doden zouden negen Syrische burgers zijn. De Turkse president Erdogan zegt dat er 20 doden zijn, onder wie vijf Amerikanen.

De aanslag was op een restaurant, waar op dat moment een patrouille van de door de VS geleide coalitie in de buurt was. Manbij wordt bestuurd door een Militaire Raad waarin de Koerden het voor het zeggen hebben.

IS verslagen

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door de terroristische beweging IS. Op zijn propagandasite Amaq claimt de groepering dat de dader, die een bomvest zou hebben gedragen, de patrouille als doelwit had.

De aanslag komt op het moment dat de ongeveer 2000 Amerikanen in Syrië aanstalten maken om er te vertrekken. President Trump zegt dat er voor zijn militairen geen noodzaak meer is om te blijven, omdat IS in Syrië is verslagen. Voor het vertrek is geen datum vastgelegd. De Amerikaanse slachtoffers van vandaag zijn de eerste sinds Trumps aankondiging dat hij de militairen terughaalt.

Erdogan denkt dat de aanslag geen invloed zal hebben op het besluit om de Amerikaanse troepen terug te trekken.

De aankondiging van Trump kwam totaal onverwacht en heeft tot veel controverse geleid. Minister Mattis van Defensie was er zo boos over dat hij opstapte. Gevreesd wordt dat Turkije na een Amerikaanse terugtrekking de Koerdische YPG-milities in Syrië - die door de VS worden gesteund - zal aanvallen. Ankara ziet die strijdgroep als onderdeel van terreurorganisatie PKK.

De aanslag in Manbij kan tot nieuw debat leiden: als IS die inderdaad heeft gepleegd, kan dat bevestigen dat de radicaal-islamitische beweging juist nog niet de kop is ingedrukt in Syrië.

STER Reclame