NOS SportAangepast

Riesch winnares wereldbeker algemeen

Maria Riesch is winnares geworden van de wereldbeker algemeen.

De Duitse skiester stond met nog één wereldbekerrace te gaan drie punten voor op haar rivale Lindsey Vonn, maar de reuzenslalom in het Zwitserse Lenzerheide werd vanwege regen en sneeuw afgelast.

Volgens de regels van de internationale skifederatie FIS worden wedstrijden niet meer later ingehaald als ze door slecht weer niet kunnen doorgaan.

Met de afgelasting kwam een einde aan een zinderend gevecht om de algemene titel, die de vorige drie seizoenen naar Vonn ging. De Amerikaanse had Riesch na de afdaling van woensdag van de troon gestoten en wilde haar marge donderdag uitbreiden op de Super G, maar ook toen gooide slecht weer roet in het eten.

Riesch heroverde de koppositie vrijdag op de slalom en mag nu voor het eerst met de grote kristallen globe pronken. Ze is na Rosi Mittermaier (1976) en Katja Seizinger (1996 en 1998) de derde Duitse die de eindzege in de wereldbeker algemeen pakt.

"Eindelijk gelukt"

"Het mooiste succes uit mijn loopbaan", zei Riesch. "Natuurlijk hebben gouden medailles bij een WK of de Olympische Spelen meer aanzien. Maar voor mij is dit het grootste wat ik als skiester kan bereiken. Ik ben er een paar keer dichtbij geweest. Het werd nu toch ook weer spannend, maar het is eindelijk gelukt. Het gevoel is onbeschrijflijk."

Vonn was op haar beurt niet te spreken over de gang van zaken in Zwitserland. "De finale van de wereldbeker moet absoluut beter worden georganiseerd. Wedstrijden die worden afgelast door het slechte weer, moeten ook zeker op een ander tijdstip worden ingehaald. Het was een van de meest spannende seizoenen in de geschiedenis en dan eindigt het zo. Het is niet te bevatten", stelde de aangeslagen Amerikaanse.

Door het uitvallen van de laatste wedstrijd is Riesch' landgenote Viktoria Rebensburg winnaar geworden van de wereldbeker op de reuzenslalom. Ze eindigde voor de Française Tessa Worley.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl