Bergingsschip Atlantic Tonjer MarineTraffic.com
NOS Nieuws Regio Aangepast

Schepen bereiden zich voor op bergen overboord geslagen containers Eemsgeul

Rijkswaterstaat hoopt dat eind deze week de eerste containers van de MSC Zoë uit de Eemsgeul boven water kunnen worden gehaald.

Twee bergingsschepen zijn al aangekomen. Ze liggen op de juiste positie om aan de slag te gaan als de zee minder ruig wordt. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt tegen Omrop Fryslân dat het weer beter wordt, met golven van 1 tot 2 meter.

Testervaring

De bergers moeten op volle zee kijken hoe de apparatuur werkt en hoe de kraan zich gedraagt. "Als ze daar alvast mee begonnen zijn, hebben ze in ieder geval al testervaring voordat de daadwerkelijke operatie kan beginnen." Aan boord is ook een echoscoop waarmee gedetailleerd te zien is wat op de zeebodem ligt.

Op Nieuwjaarsdag sloegen 's avonds 291 containers overboord van de MSC Zoë. Er zijn er inmiddels 238 gelokaliseerd. Achttien zijn er aangespoeld en geborgen (waarvan één in Duitsland) en 220 containers liggen op de bodem van de zee.

De inhoud van verschillende containers spoelde aan op de Wadden en het vasteland van Groningen en Friesland. Vanwege de weersomstandigheden is de bergingsoperatie al meerdere keren uitgesteld.

Dit is een artikel van

STER reclame