Mogelijk echte Van Gogh in Van Gogh Huis Drenthe
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS NieuwsAangepast

Van Gogh Huis in Drenthe krijgt mogelijk echte Van Gogh uit erfenis

Het Van Gogh Huis Drenthe in Nieuw-Amsterdam heeft mogelijk een echte Van Gogh geschonken gekregen. Onderzoek moet nog uitwijzen of het doek inderdaad door hem geschilderd is.

Dat gaat ongeveer een jaar duren. Het schilderij wordt intussen extra beveiligd en is opgeborgen in een kluis. Als het om een echte Van Gogh gaat, is het schilderij waarschijnlijk tientallen miljoenen waard.

Familiebezit

Het museum in Drenthe kreeg het kleine schilderij uit een erfenis van een 92-jarige Haagse vrouw zonder kinderen. De vrouw schonk het aan het Van Gogh Huis, omdat ze daar een warme ontvangst kreeg en erg onder de indruk was.

Op het schilderij staat een café-interieur. Het doek is linksonder gesigneerd door 'Vincent', schrijft RTV Drenthe.

Het schilderij is uitsluitend in familiebezit geweest. Het vermoeden is dat het wel eens om een heel bijzonder en uniek werk zou kunnen gaan. Aan de onderkant is het schilderij beschadigd en in slechte staat.

Van Gogh Museum

Het is gebruikelijk dat deskundigen van het Van Gogh Museum in Amsterdam bij dit soort vondsten onderzoek doen naar de echtheid van een doek. Of dat nu ook gebeurt, is niet bekend. "We hebben het schilderij niet gezien. Maar we zijn wij graag bereid het te onderzoeken, mocht die vraag ons bereiken", zegt een woordvoerder.

Jaarlijks wordt het Amsterdamse museum zo'n 200 keer door particuliere verzamelaars gevraagd om te laten onderzoeken of een schilderij of tekening een echte Van Gogh is. En de laatste keer dat het raak was, was in 2013. Toen werd het schilderij Zonsondergang bij Montmajour uit 1888 ontdekt.

Boel lawaai

Als het schilderij dat nu in Drenthe in de kluis ligt een echte Van Gogh blijkt te zijn, neemt het Van Gogh Huis maatregelen om het werk elders onder te brengen. Museummedewerker Jan Halfwerk: "We hebben wel beveiliging en die maakt een boel lawaai. Maar voor 112 gebeld is, zijn de dieven er al lang met het schilderijtje onder de arm vandoor."

Vincent van Gogh heeft in de negentiende eeuw enige tijd in Nieuw-Amsterdam gewoond en gewerkt.

Advertentie via Ster.nl