De arrestatie van pastor Evan Mawarire, die een bijbel in zijn hand heeft
NOS NieuwsAangepast

Prominente geestelijke opgepakt in Zimbabwe, spanning houdt aan

In Zimbabwe zoekt de politie in voorsteden van de hoofdstad Harare en andere plaatsen van deur tot deur naar degenen die worden gezien als de organisatoren van het protest dat deze week het land heeft lamgelegd. Vanochtend is de activistische geestelijke Evan Mawarire thuis opgepakt door zwaarbewapende agenten. Hij wordt ervan beschuldigd een van de aanjagers van de demonstraties te zijn, omdat hij op Facebook had opgeroepen een aansporing van de officiële vakbond om vooral thuis te blijven, te negeren.

Mawarire is een vooraanstaande criticus van de regering, die in 2016 onder de noemer #ThisFlag demonstraties organiseerde die uitgroeiden tot een nationaal protest tegen toenmalig president Mugabe.

Gisteren heeft de overheid het mobiele internet uit de lucht laten halen. De grootste provider van het land heeft vanmorgen in een sms-bericht aan zijn klanten laten weten dat alle internetbedrijven gehoor hebben moeten geven aan de order om de stekker eruit te halen.

Hardhandig optreden

Sociale media als Facebook, Twitter en WhatsApp waren al buiten werking gesteld. Activisten zeggen dat de regering zo wil vermijden dat er beelden worden verspreid van het hardhandige optreden van militairen en politie.

Aanleiding voor de rellen bij een meerdaagse nationale staking, door de regering getypeerd als 'terrorisme', zijn de sterk verhoogde brandstofprijzen, die van het ene op het andere moment meer dan verdubbeld zijn.

Volgens officiële cijfers zijn drie mensen omgekomen, onder wie een politieagent die gestenigd zou zijn. Maar Amnesty International zegt dat er maandag acht mensen zijn gedood toen leger en politie met scherp schoten op demonstranten.

Een vrouw in Harare bekijkt krantenkoppen

In het land heerst nu een gespannen rust. Scholen en bedrijven zijn dicht, het openbaar vervoer rijdt vrijwel nergens. In Harare heeft de politie met traangas een mensenmenigte uiteengedreven die in de rij stond voor brood, meldt een getuige aan persbureau Reuters.

Zimbabwe heeft te kampen met een acuut tekort aan dollars (de eigen munt is vrijwel niets waard), waardoor er een groot tekort is aan brandstof en medicijnen en de prijzen voor levensmiddelen in korte tijd sterk zijn gestegen. In Harare en de tweede stad van het land, Bulawayo, zijn winkels leeggeplunderd door de betogers.

President Mnangagwa verblijft ondanks alle onrust in zijn land in het buitenland. Hij was in Rusland en gaat onder meer nog naar het World Economic Forum in Davos, de jaarlijkse bijeenkomst van leidende politici en zakenmensen.

Hij wordt vervangen door vicepresident Chiwenga, een voormalige officier die geldt als een hardliner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl