NOS

Wekdienst 16/1: Brexit, the day after en debat over vreugdevuur Scheveningen

time icon

Goedemorgen, het is 'the day after' voor zowel Groot-Brittannië als Europa, nadat het Britse Lagerhuis de brexit-deal van de tafel heeft geveegd. Hoe nu verder? En in de gemeenteraad in Den Haag wordt vergaderd over het jaarlijkse vreugdevuur in Scheveningen.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van woensdag 16 januari.

Vandaag is het bewolkt, op veel plaatsen valt wat regen of motregen. Bij een matige tot krachtige zuidwestenwind wordt het 7 of 8 graden. Vanavond trekt vanuit het westen een neerslaggebied over het land. Morgen is het opnieuw wisselvallig, wel is er meer ruimte voor de zon.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het Europees Parlement vergadert in Straatsburg over het 'nee' van het Britse Lagerhuis tegen de brexit-deal. De leiders vragen de Britten om een snelle oplossing en duidelijkheid over hoe het nu verder moet.
  • Minister Bruins opent een ultramodern lab in Den Haag, waar een apotheker medicijnen gaat maken voor zijn eigen patiënten. Daar vraagt de apotheker veel lagere prijzen dan de farmaceutische industrie voor dezelfde geneesmiddelen.
  • In Den Haag vergadert een commissie van de gemeenteraad over de vreugdevuren op het strand van Scheveningen. Door de vonken- en asregen ontstonden er op veel plaatsen brandjes. De vraag is wat de rol van de gemeente is geweest.
  • Advocaten leggen het werk een half uur neer, uit protest tegen de plannen van minister Dekker voor Rechtsbescherming. Hij wil de stijgende kosten van de rechtshulp beteugelen. De advocaten vrezen dat mensen met een lager inkomen zo geen goede en onafhankelijke rechtshulp meer krijgen.

Wat heb je gemist?

Gisteren stemde het Britse parlement het brexit-akkoord van May dus massaal weg. Maar hoe moet het nu verder? "Na deze stemming lijkt het alsof de Britten nog verder in de brexit-crisis zijn weggezakt", zegt correspondent Tim de Wit. Onmiddellijk na de stemming diende de oppositie bij monde van Labour-leider Jeremy Corbyn een motie van wantrouwen in. Daarover wordt vandaag gedebatteerd en gestemd.

Bekijk hier de gebeurtenissen van gisteravond in het Britse parlement:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo ging het er in het Britse Lagerhuis aan toe

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

In Zeist mogen voortaan geen ballonnen meer worden opgelaten. De gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod daarop. Volgens de raad komt er steeds meer zwerfvuil in het milieu terecht en staan ballonnen in de top 5 van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. "Deze restanten van ballonnen worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren en zorgen daardoor voor dierleed door verstrikking in linten of uithongering na het eten van ballonresten."

ANP

Fijne dag!

STER Reclame