Internationaal Strafhof laat ex-president Ivoorkust vrij
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft oud-president van Ivoorkust Laurent Gbagbo ruim zeven jaar na zijn arrestatie voorwaardelijk vrijgelaten. Volgens de rechters hebben de openbaar aanklagers het bewijs onvoldoende rondgekregen.
Gbagbo (73) was vanaf 2000 tien jaar lang de machtigste man van Ivoorkust. In 2011 werd hij gearresteerd en overgebracht naar Den Haag op verdenking van verantwoordelijkheid voor moorden, martelingen en verkrachtingen tijdens de burgeroorlog in Ivoorkust in 2010 en 2011. Sindsdien zat hij vast in Scheveningen. Het was voor het eerst dat een staatshoofd door het ICC werd berecht.
Ook een oud-minister is vrijgesproken van oorlogsmisdaden en ook hij wordt met onmiddellijke ingang vrijgelaten.
De rechtszaak begon in 2016. De advocaten van Gbagbo en de minister hadden vorig jaar aangedrongen op de vrijlating van hun cliënten vanwege gebrek aan bewijs. Er is beroep mogelijk tegen de uitspraak van de rechters.
'Gigantische tegenslag'
De vrijlating van Gbagbo is een "gigantische tegenslag" voor het hof, zegt correspondent Koert Lindijer. "Het is alwéér een afgang voor het ICC. Vorig jaar werd de oud-vicepremier van Congo Bemba in hoger beroep vrijgesproken. In 2015 werden de aanklachten tegen de Keniaanse president Kenyatta ingetrokken. Het hof wordt zo steeds irrelevanter."
Ivoorkust zat in 2010 en 2011 in een diepe crisis. Gbagbo had de verkiezingen verloren, maar weigerde de macht over te dragen. Hij gaf zijn sympathisanten opdracht tot wraakacties.
"De aanklagers kwamen met veel bewijzen van moorden en verkrachtingen, maar niet met voldoende bewijs om aan te tonen dat Gbagbo daartoe opdracht had gegeven", verklaart Lindijer de vrijspraak.
"Bij slachtoffers van zijn terreur zullen nu oude wonden opengaan", zegt hij. Toch denkt Lindijer niet dat de uitspraak zal leiden tot een volksopstand in Ivoorkust. "De economie groeit snel en het is er rustig, dus ik verwacht geen directe gevolgen voor het land."