De Wijkertunnel (A9) was afgesloten ANP

De Wijkertunnel in de A9 is vanmorgen in beide richtingen dichtgegaan na een botsing van een auto met een bouwvakkersbusje dat een gastank aan boord had.

Lussen in het wegdek en camera's aan het plafond signaleerden het ongeluk al snel. Explosiegevaar dreigde. Rijkswaterstaat maakte daarop de tunnel evacuatieklaar: in zo'n geval moeten de automobilisten hun auto achterlaten en via de nooduitgang naar buiten.

Slagboom neer

Tunnelspecialist Ron van den Ende legt uit wat de procedure is bij potentieel gevaar in een tunnel: "Eerste stap is: zo min mogelijk nieuw verkeer erbij. Dus gingen de verkeerslichten vóór de tunnel op rood en de slagbomen neer." Dat leidde tot 2,8 kilometer file van Alkmaar naar Amsterdam.

Verder ging de ventilatie hard blazen om de eventuele rook naar buiten te blazen, vluchtdeuren - om de 100 meter in een tunnel - sprongen open en de deurlijsten werden verlicht.

Door de tunnel klonken oproepen om de auto te verlaten en via de vluchtdeuren te vertrekken. Van den End: "Het doet misschien pijn om je wagen achter te laten, maar wij vinden bij wijze van spreken liever een uitgebrande auto dan een dode automobilist."

Achter de luchtdeur is een veilige gang, die tussen de tunnelbuizen door naar een verzamelpunt leidt. Daar kunnen honderden mensen worden opgevangen en staan de hulpdiensten klaar.

Niet omkeren

"De natuurlijke reflex van mensen is om terug te gaan naar hoe ze binnengekomen zijn. Dat is in zo'n geval als dit niet veilig." Nog iets wat Rijkswaterstaat liever niet ziet: automobilisten die keren voor het ongeval en terugrijden.

In het geval van vanochtend viel het gevaar uiteindelijk mee. De brandweer heeft de tank uit het busje snel gestabiliseerd en gekoeld. De Wijkertunnel werd om 09.30 uur vrijgegeven.

STER reclame