Janez Brajkovic na een val in de Tour de France van 2011 Getty Images
NOS Wielrennen

Brajkovic accepteert dopingschorsing: 'Gepest in het peloton is veel erger'

De Sloveense wielrenner Janez Brajkovic is door de internationale wielerunie UCI voor tien maanden geschorst vanwege het gebruik van methylhexanamine, een middel om alerter te zijn en minder vermoeid te raken.

De sporen werden gevonden bij de 35-jarige Brajkovic op 18 april 2018 tijdens de Ronde van Kroatië.

Volgens de Sloveen zat het verboden middel in een voedingssupplement en in de afgelopen maanden, waarin hij niet meer reed, is hij erin geslaagd om aan te tonen dat hij het middel niet met opzet heeft genomen.

De UCI heeft hem daarom een schorsing van tien maanden opgelegd, in plaats van twee jaar.

'Gepest in het peloton is erger'

In theorie zal de 35-jarige Brajkovic op 1 juni 2019 weer mogen koersen. Of hij ook daadwerkelijk weer op de fiets stapt is de vraag. In een emotioneel betoog op zijn website accepteert Brajkovic zijn fout, maar stelt ook geen energie of financiële middelen te hebben om de schorsing aan te vechten.

"Is dit het ergste dat mij ooit is overkomen? De meeste mensen zullen ja zeggen. En ja, het is heel erg. Zeker in het wielrennen hebben fouten - hoe groot of klein ook - grote gevolgen. Maar er zijn mij ergere dingen overkomen."

Daarmee doelt Brajkovic op het pestgedrag waarmee hij in zijn wielerloopbaan geconfronteerd werd. "Ik ben gepest, hoorde er niet bij", schrijft de Sloveen, die onder meer vertelt dat zijn hals ooit werd dichtgeknepen door een teamgenoot tijdens de Tour. "Net nadat ik een contract had getekend, werd mij verteld dat ik niets waard was, een zero, een nobody."

Talent

Brajkovic stond jarenlang te boek als een van de grootste beloften voor het klassement in de grote ronden. In 2004 klopte hij Thomas Dekker en Vincenzo Nibali bij de wereldkampioenschappen tijdrijden voor beloften.

2004: Janez Brajkovic geflankeerd door Thomas Dekker en Vincenzo Nibali op het podium van het WK tijdrijden voor beloften ANP

Hij werd prof bij de Discovery-ploeg van Lance Armstrong en veroverde in zijn eerste grote ronde - de Vuelta - meteen de leiderstrui na twee zware aankomsten bergop. Ook bij Astana en Radioshack was hij teamgenoot van de Amerikaan.

Tot een echte doorbraak kwam het echter niet, al won hij in 2010 het Critérium du Dauphiné en eindigde hij in 2012 als schaduwkopman van Aleksander Vinokoerov nog als negende in de Tour de France. In 2017 reed Brajkovic voor het laatst de Tour in dienst van Nibali en eindigde daarin als 45ste.

2010: Janez Brajkovic in de Tour de France als knecht van Lance Armstrong EPA

STER reclame