Een woedende Kjeld Nuis haalt verhaal bij de scheidsrechter
NOS Sport

'Ze moeten hem daar wegtrekken, vooral als er camera's bij staan'

In Collalbo werden in drie dagen tijd vier Europese titels vergeven. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen was de beste allrounder een Nederlander. Ook bij het sprinttoernooi voor de mannen klonk het Wilhelmus.

Maar bij datzelfde toernooi was er ook een Nederlander die op een negatieve manier van zich deed spreken. Kjeld Nuis werd gediskwalificeerd op de eerste 1.000 meter nadat hij buiten de lijn was gekomen met zijn schaats.

Aura

Alle panelleden waren het er over eens: Nuis was zijn boekje te buiten gegaan. Voormalig sprinter Erben Wennemars wilde het gedrag van de olympisch kampioen niet goedpraten, maar had wel iets van begrip.

"Rondom dat soort wedstrijden ben ik heel vaak kwaad geworden op scheidsrechters. Dan heb je een aura om je heen hangen, nou dan wil je mensen gewoon wat aandoen omdat je gewoon graag hard wil schaatsen. Maar dan doe je dingen die je niet moet doen."

'Hij kan wel erg slecht tegen zijn verlies'

Oud-shorttracker Cees Juffermans was minder mild in zijn reactie. Hij verwijt het ook de begeleiding uit het team van Nuis. "Ik snap niet dat zijn team hem daar in de buurt laat komen. Dat kan gewoon niet."

De andere forumleden zijn het daarin eens met Juffermans. Volgens Wennemars hadden ze Nuis moeten wegtrekken. "Vooral als er camera's bij staan."

Een dag later bood Nuis de betreffende scheidsrechter zijn excuses aan, maar zei hij in een interview geen spijt te hebben. Volgens Juffermans geen slimme uitspraak van Nuis. Wennemars was het daarmee eens. "Dit had hij nooit mogen zeggen, want ik heb van alle keren dat ik het heb gedaan spijt gehad."

'Het EK sprint is een wedstrijd zonder historie'

Het akkefietje van Nuis overschaduwde de Europese titel van Kai Verbij. En ook het gecombineerde kampioenschap van allrounders en sprinters ontnam de kersverse kampioen de verdiende aandacht. Tot grote ergernis van Erben Wennemars.

"Ik zag vandaag de krant en op de voorpagina stonden alle kampioenen van het weekend. Dat was Suzanne Schulting, dat was Sven Kramer en dat was Antoinette de Jong. Verbij stond er niet eens bij."

Volgens Wennemars heeft het er ook mee te maken dat het toernooi, de EK sprint, geen wedstrijd is met een historie.

Cees Juffermans, Leo Driessen en Erben Wennemars

De voetbalcompetitie werd weer hervat met een speelronde in de eerste divisie. Dat leverde meteen een feestje op in Den Bosch waar de eerste periodetitel sinds 2011 werd binnengehaald.

Een succes dat te danken is aan investeringen van de Georgische eigenaar Kahki Jordania. Volgens Leo Driessen laat dit zien dat het goed is dat de club is verkocht. "Die club was nog erger dan zieltogend, de tribune aan de overkant was zelfs afgesloten."

Erben Wennemars, in het verleden commissaris bij PEC Zwolle, vindt dat een meerderheid van de aandelen bij de club moet blijven.

"Je haalt extern geld binnen en wat je dan krijgt bij de plaatselijke sponsoren: Ja, waarom zou ik nog meedoen, ik ben toch niks ten opzichte van die grote sponsoren."

'FC Den Bosch was nog erger dan zieltogend'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl