Arrestatie Rotterdam 24 dec 2017 Twitter / Gerard Bolt (@mgbolt)

Twee mannen die terechtstonden voor betrokkenheid bij terrorisme, zijn veroordeeld tot celstraffen tot drie jaar. Er is volgens de rechtbank geen bewijs dat ze concrete plannen hadden voor een aanslag, maar ze zijn wel veroordeeld voor deelname aan een terroristische organisatie.

De twee werden op Kerstavond in 2017 opgepakt in de Witte de Withstraat in het centrum van Rotterdam. Een speciale politie-eenheid hield ze aan omdat het vermoeden bestond dat ze met Kerst een aanslag wilden plegen in Rotterdam.

Een van de verdachten is de 30-jarige Iraaks-Zweedse Altaf T. Hij was die dag met een vlucht uit Stockholm in Nederland aangekomen. Een buitenlandse politiedienst informeerde de Nederlandse politie dat hij betrokken zou zijn bij terrorisme.

Bij meerdere doorzoekingen werden onder meer een testament, video's van IS en handleidingen voor aanslagen gevonden, meldt RTV Rijnmond. Alleen kon niet bewezen worden dat ze ook concrete plannen hadden voor een aanslag.

Altaf T. is veroordeeld tot drie jaar cel voor deelname aan een terroristische organisatie. De 22-jarige Seçan A. uit Vlaardingen is veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan twaalf voorwaardelijk. Het OM had tegen beide mannen vier jaar cel geëist.

Opnieuw aanhoudingen voor terrorisme

Afgelopen december werden in het weekend voor de jaarwisseling ook terreurverdachten opgepakt in Rotterdam. Het gaat om vier mannen met een niet-westerse achtergrond. In de Duitse stad Mainz werd een vijfde verdachte opgepakt. Deze 26-jarige Syriër woont in Rotterdam, maar was op bezoek bij zijn neef in Duitsland.

Het OM vermoedt dat ook deze verdachten iets van plan waren tijdens de jaarwisseling. Twee van hen, een 24-jarige en een 30-jarige man, zitten nog altijd vast. Ze zitten in beperking, wat betekent dat ze alleen contact met hun advocaat mogen hebben. Twee anderen van 21 en 36 zijn inmiddels op vrije voeten gesteld. De vijfde wordt naar Nederland overgebracht.

Ook op Oudjaarsdag werd een terreurverdachte opgepakt in Rotterdam. Hij zou op internet informatie hebben verzameld om een aanslag te plegen. De politie onderzoekt informatie van de geheime dienst AIVD dat hij actief is in kringen van al-Qaida.

STER reclame