NOS Nieuws

Universiteit Utrecht onderzoekt seksueel misbruik Jehova's

De Universiteit Utrecht gaat onafhankelijk onderzoek doen naar seksueel misbruik bij de Jehova's Getuigen. Dat schrijft minister Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Het doel van het onderzoek is om duidelijk te krijgen hoe binnen de geloofsgemeenschap om wordt gegaan met seksueel misbruik en de aangiftebereidheid van slachtoffers.

De Tweede Kamer heeft vorige zomer aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek. Dagblad Trouw deed in de zomer van 2017 onthullingen over het seksueel misbruik binnen de geloofsgemeenschap. Minister Dekker heeft de Jehova's eerst gevraagd om zelf onderzoek te doen, maar dat wilde de gemeenschap niet.

De onderzoekers gaan praten met Jehova's Getuigen en ex-Jehova's Getuigen om ervaringen te verzamelen. Daarnaast gaan ze praten met het bestuur en de stichting Reclaimed Voices. Deze stichting steunt misbruikslachtoffers van de Jehova's Getuigen.

De Universiteit Utrecht verwacht dat het onderzoek in het najaar af is.

Meldplicht

Kamerleden maken zich ook zorgen over de interne rechtspraak van de gesloten gemeenschap. De vraag is of het doen van aangifte ontmoedigd wordt. Slachtofferhulp Nederland en de organisatie Sektesignaal zeggen hier geen aanwijzingen van te hebben. Daarom is minister Dekker aan het kijken of een meldplicht voor seksueel misbruik wenselijk en haalbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl