Schulting dacht even dat de titel ver weg was: 'Maar ik ben rustig gebleven'

Bondscoach Jeroen Otter verwoordde het EK-weekend in Dordrecht als volgt: "Ik heb het idee dat ik een heel weekend in een wasmachine heb gezeten. En die draaide ook nog eens een keer."

Het past bij de sport shorttrack. Suzanne Schulting maakte het spannend na een onnodig slippertje op de 1.000 meter, maar zette die fout vervolgens weer recht en pakte zo de Europese titel allround. De mannen leken niet in het toernooi te zitten, maar haalden verrassend zilver op de relay.

Het was al met al een toernooi van uitersten, met een fraaie ontknoping. Met Schulting, de publiekslieveling, als absolute koningin. Ze won de 1.500 meter, de superfinale, het klassement en als kers op de taart ook nog de relay voor vrouwen.

"De druk was behoorlijk hoog", erkende de kampioene, toen ze na alle ceremonies en verplichtingen op een relatief rustige manier kon terugkijken. "Ik heb aan het begin van dit seizoen uitgesproken dat ik hier kampioen wilde worden, dus ik was redelijk gespannen."

Superieure Schulting wint superfinale en is Europees kampioene Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Al snel kwam Schulting erachter dat het met de vorm wel goed zat. De trainingen gingen goed, net als de races. Totdat ze door een straf punten miste op de 1.000 meter, de afstand waarop ze olympisch kampioene is. Ze verloor daardoor de leiding in het klassement.

"Het stomste wat er kon gebeuren", zei ze daarover. "Ik stond er zo goed voor en dan verkloot ik het op mijn beste afstand. Heel even ging door mijn hoofd dat ik de titel mis zou kunnen lopen, maar ik wist dat ik rustig moest blijven."

"Ik heb niet gehuild en niet geschreeuwd", vervolgde ze. "Ik heb me even voor de kop geslagen, maar ben daarna gaan uitfietsen en zei tegen mezelf dat ik het meteen wilde laten zien in de superfinale."

Schulting slaat zichzelf voor de kop na straf op 1.000 meter Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En dat deed ze. Met nog vijf ronden te gaan plaatste Schulting een versnelling waarmee ze de concurrentie het nakijken gaf. "Twee ronden van tevoren wist ik dat ik 'm ging pakken. Dan zijn het heerlijke rondjes."

Met een Europese titel en een vreugde-explosie tot gevolg. Onder toeziend oog van haar ouders hield Schulting het bij de klanken van het Wilhelmus amper droog, om vervolgens met een grote lach op haar gezicht te zwaaien met de bloemen.

Leermoment

"Dat ze de sterkste was, was wel duidelijk", sprak Otter over zijn pupil. "Maar de sterkste moet ook de slimste zijn. De straf op de 1.000 meter was wat dat betreft een mooi leermoment. Ze maakte het goed met een denderende superfinale."

Otter: 'Alsof ik het hele weekend in een wasmachine heb gezeten'

Het weekend stond voor de Nederlandse equipe ook in het teken van het ontbreken van Sjinkie Knegt. De kopman ligt met ernstige brandwonden in het ziekenhuis. Alle behaalde EK-medailles werden opgedragen aan hem.

'Sjinkie trots gemaakt'

Schulting: "Natuurlijk was het een vreselijk bericht om te horen, maar als team hebben we snel de knop omgezet. We wilden Sjinkie trots maken. Dat hebben we gedaan, denk ik. Ik ga hem snel opzoeken."

Vanuit zijn ziekenhuisbed had Knegt veel contact met de ploeg, zo vertelde Otter. "Zijn vingers werken blijkbaar nog goed, want ik krijg alleen maar positieve berichtjes. Het is een wonderjongen op het gebied van genezen. Die gozer komt er weer helemaal bovenop."

Wilhelmus klinkt na EK-titel voor geëmotioneerde Schulting

STER reclame