NOS Wielrennen Veldrijden Aangepast

Van der Poel onbedreigd naar vijfde nationale veldrittitel op rij

Zoals verwacht heeft Mathieu van der Poel met overmacht zijn vijfde Nederlandse veldrittitel op rij binnengesleept. Er stond geen maat op de 24-jarige renner die in Huijbergen al snel de leiding nam en in de stromende regen de concurrentie op grote achterstand zette.

Van der Poel is dit seizoen ongenaakbaar. Hij was naar het Brabantse dorp gekomen met al 23 zeges op zak. Slechts twee keer moest hij de overwinning aan een ander laten: één keer door een val en één keer door een offday. Die zaken waren in Huijbergen niet aan de orde en ook het materiaal liet de Corendon-Circus-coureur niet in de steek.

Meteen na de start nam Stan Godrie brutaal de leiding, maar de achter hem fietsende Van der Poel loste hem al snel af. Vanaf dat moment verliep alles op rolletjes voor de titelverdediger, die in november Europees kampioen werd en over drie weken in het Deense Bogense de regenboogtrui hoopt te heroveren.

Val Van Kessel

In de strijd om het zilver leek al snel Corné van Kessel, die twee ronden het wiel van Van der Poel had kunnen houden, aan het langste eind te trekken. Door een val van Van Kessel kon achtervolger Lars van der Haar echter weer aansluiten bij zijn ploeggenoot bij het Belgische Telenet-Fidea Lions en hem zelfs voorbijsteken.

Nederland kampioen Mathieu van der Poel tussen Lars van der Haar en Corné van Kessel in ANP

In die volgorde passeerden ze ook de finish, op respectievelijk 44 seconden en 1.53 van de winnaar. Joris Nieuwenhuis, afgelopen twee jaar de beste bij de beloften, moest in zijn eerste seizoen bij de elite op 2.07 van Van der Poel genoegen nemen met de vierde plaats. Godrie (op 2.26) en Sieben Wouters (op 3.12) werden vijfde en zesde.

Niet top

"Het is altijd leuk om die trui te pakken. Maar het zou mij meer doen als ik 'm niet had gepakt natuurlijk", bekende de als torenhoge favoriet gestarte Van der Poel na afloop. "Als je het hele seizoen bekijkt, mocht het geen probleem zijn, maar je moet je nog altijd wel doen."

"Het gevoel was goed vandaag, niet top. De omloop hier is heel lastig, niet te onderschatten. Het weiland lag er ook nog eens glad bij. Het is altijd wel afzien om een cross te winnen."

STER reclame