Ethiopische atleten heersen in loodzware halve marathon Egmond

Ethiopische atleten hebben zondag de 46ste en loodzware editie van de Egmond Halve Marathon gedomineerd. Bij de mannen zegevierde Ayele Abshero, bij de vrouwen zijn landgenote Haven Hailu.

Andrea Deelstra was de smaakmaakster van de race, die traditioneel voor een flink deel over het strand bij Egmond gaat. De 33-jarige Nederlandse atlete besloot vrij snel na de start te versnellen, nam op de strook van zeven kilometer over het strand afstand van de rest, maar werd na 45 minuten in de duinen achterhaald.

Hardlopers langs de zee tijdens de Egmond Halve Marathon ANP

De Ethiopische Hailu en de Keniaanse Jackline Chepngeno namen de leiding over. Het tweetal zag in de slotfase wel de eerste mannen (negen minuten later gestart dan de vrouwen) passeren.

Abshero, al winnaar in 2011 en 2014, moest in de achtervolging om zijn derde zege in Egmond bij te schrijven. De Keniaan William Wanjiku versnelde in de duinen, maar kon geen beslissend gat slaan.

Bij binnenkomst van Egmond voegde Abshero zich bij Wanjiku, om de Keniaan vervolgens in de straten van Egmond achter te laten. De Ethiopiër won in 1 uur, 4 minuten en 57 seconden. De Marokkaan Taoufik Allam (1.04.59) finishte op korte afstand als tweede, Wanjiku (1.05.00) werd derde. Het parcoursrecord (1.00.46 uit 2012 van Dawit Wolde) bleef ver buiten bereik.

Bij de vrouwen ontdeed de 20-jarige Hailu zich in de slotfase van Chepngeno. De Ethiopische finishte in 1.14.51. Ook hier bleef het parcoursrecord van Irma Heeren (1.10.03 uit 1999) staan. Chepngeno liep naar de tweede plaats (1.15.06). Op de derde plaats eindigde Maeregu Hayelom uit Ethiopië in 1.16.49.

Bijrol

De Nederlandse mannen en vrouwen speelden een bijrol. De Nederlandse mannen gingen aanvankelijk goed mee, maar moesten op de terugweg in de duinen vooraan afhaken. Michel Butter, die al tien keer in de top-10 finishte in Egmond, stapte na zo'n 12 kilometer wegens stijve hamstrings uit voorzorg uit. Ook Khalid Choukoud verdween uit de wedstrijd.

Schröer: 'Heel blij dat ik beste Nederlander in Egmond ben'

Ronald Schröer werd de beste Nederlander op de negende plaats in 1.07.08. Schröer wordt tegenwoordig getraind door Gerard van Lent. Achter hem liep de talentvolle 22-jarige Stan Niesten uit Beverwijk naar de twaalfde plaats (1.07.51). De nummer elf van de EK cross onder 23 jaar richt zich op een toekomst op de lange afstanden.

Olympische Spelen

Bij de vrouwen moest Andrea Deelstra haar vroege inspanningen aan het einde enigszins bekopen. "Ik zat zo in mijn eigen wedstrijd, dat ik aanvankelijk niet in de gaten had dat ik op kop lag", keek Deelstra terug op haar snelle vertrek. "Later moest ik tegen de wind in boksen. Dat kan ik niet zo goed."

Ruth van der Meijden achterhaalde haar en liep naar de vierde plaats in 1.17.20. Deelstra volgde op korte afstand op de vijfde plaats (1.17.41). Beiden willen zich dit jaar plaatsen voor de olympische marathon volgend jaar in Tokio.

Van der Meijden meldt zich in april in Londen voor een kwalificatiepoging. De podotherapeute heeft besloten nog een keer alles op de Spelen te zetten. Deelstra, in 2016 in Rio deelneemster aan de olympische marathon, gaat in september proberen opnieuw de Spelen te halen.

STER reclame