Brand prolongeert titel bij NK veldrijden

tijd van publicatie Aangepast

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Brand opnieuw Nederlands kampioen veldrijden

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Brand na NK-titel: 'Als ik media moet geloven, was dit een WK'

Bij de NK veldrijden in Huijbergen is de titel bij de vrouwen opnieuw in handen gekomen van Lucinda Brand. De titelverdedigster bleef op het pittige parkoers zesvoudig Nederlands kampioene Marianne Vos en Maud Kaptheijns, de nummer twee van vorig jaar en nummer drie van 2016, voor.

Brand en Vos domineerden de wedstrijd. Het favoriete duo reed aanvankelijk in het gezelschap van Denise Betsema, maar de Texelse, dit seizoen goed voor al negen overwinningen, bleek te veel van zichzelf te hebben gevraagd en kon zich uiteindelijk niet in de strijd om de medailles mengen.

In de voorlaatste ronde plaatste Brand een versnelling die Vos niet direct kon beantwoorden. De routinier, gehuld in het oranje van haar nieuwe CCC-Liv-ploeg, moest een gaatje toestaan dat ze niet wist te dichten. Integendeel, De 29-jarige Brand liep langzaam maar zeker uit en prolongeerde op indrukwekkende wijze haar titel.

Marianne Vos tracht Lucinda Brand bij te benen ANP

Vos volgde op tien seconden van de Dordtse, Kaptheijns had 23 tellen meer nodig dan de winnares. Betsema kwam op 1.10 als vierde over de streep, gevolgd door Sophie de Boer (op 2.04) en Annemarie Worst (op 2.53), sinds november de Europees kampioen.

Nootjesberg

"De Nootjesberg was een zware klim met twee klimmetjes op de fiets daar achteraan", vertelde Brand terugkijkend op de race. "Daar bleek ik steeds net even iets beter uit het bos te komen dan de anderen en kon ik ze goed onder druk zetten. Het gat steeds dichten heeft de anderen kennelijk toch opgebroken."

Brand: 'Heel gaaf om weer mee naar huis te nemen'

Reactie van Lucinda Brand die in Huijbergen haar Nederlandse titel bij het veldrijden prolongeerde.

Brand kijkt al uit naar de WK die over drie weken in het Deense Bogense zijn. "Ik hoop nog een stapje te zetten. Ik ga op trainingskamp en rijd nog twee wedstrijden. Met goed doseren moet ik toch minstens de vorm hebben die ik nu ook heb", aldus een van de grootste kanshebsters op de regenboogtrui in het sterke Nederlandse kamp.

Loszittend stuur

Vos had geen moeite zich neer te leggen bij de suprematie van Brand: "Lucinda was voor mij de favoriet en dat bewees ze ook weer. Een echte kampioenschapsrenster. Ze kon de hele ronde druk houden en halverwege moest ik een gaatje laten. Ik kon mij wel herpakken, maar ze bleef een stipje in de verte."

Naast de kracht van Brand speelde een loszittend stuur de zevenvoudig wereldkampioene parten. "Ik moest inderdaad van fiets wisselen, daardoor dat gaatje laten en in de achtervolging. Maar ik kwam niet veel dichterbij."

Vos: 'Ik moest een gaatje laten bij een fietswissel'

Reactie van Marianne Vos na haar tweede plaats achter Lucinda Brand bij de NK veldrijden in Huijbergen.

Ceylin del Carmen Alvarado ontbrak op het appel. De 20-jarige Rotterdamse, een week geleden nog winnares van de cross om de DVV Trofee in Brussel, mocht vanwege haar leeftijd niet starten bij de elite. Bij de beloften bleek zij, zoals verwacht, een klasse apart te zijn.

STER Reclame