Titelhoudster Caroline Wozniacki met de Australian Open-trofee
NOS Sport

Veel vragen bij start Australian Open: bevestigt Bertens, zwaait Murray af?

Het nieuwe tennisseizoen is inmiddels twee weken onderweg, maar voor de topspelers telt in januari maar één toernooi: de Australian Open. Van maandag 14 tot en met zondag 27 januari is Melbourne weer het epicentrum van de tenniswereld.

Wie zet de toon voor een succesvol seizoen? Wie stelt teleur? Wat zijn de verwachtingen? Met die vragen centraal blikken we vooruit op het nieuwe tennisjaar.

Is Bertens een blijvertje?

Een Nederlandse tennisster in de toptien van de wereld. Kiki Bertens is dankzij haar sterke seizoen van 2018 tot de wereldtop doorgedrongen. De grote vraag is of ze dit seizoen haar nieuwe status kan waarmaken.

De nummer negen van de wereld heeft tot april relatief weinig punten te verdedigen, dus ligt hier een kans om nog wat op de wereldranglijst te klimmen.

Bertens speelt maandag in Melbourne, waar ze vorig jaar de derde ronde haalde, in de eerste ronde tegen Alison Riske. Ze won de twee voorgaande ontmoetingen met de Amerikaanse.

De Zuid-Hollandse kende met een tweede ronde in Brisbane en een halve finale in Sydney een redelijke aanloop naar het toernooi.

Bye bye, Andy Murray?

De Australian Open kan weleens het laatste toernooi uit de loopbaan van Andy Murray worden. De drievoudig grandslamkampioen vertelde vrijdag op emotionele wijze dat hij zijn strijd tegen een heupblessure aan het verliezen is.

De 31-jarige Murray, exact twee jaar geleden nog de nummer één van de wereld, wil dit jaar het liefst op Wimbledon afscheid nemen. Maar of zijn lichaam het toelaat? Hij zegt in ieder geval te gaan spelen in Melbourne.

Murray in tranen: 'Australian Open kan mijn laatste toernooi zijn'

De loting helpt de vijfvoudig finalist in Australië overigens niet. Murray speelt in de eerste ronde tegen de sterke Spanjaard Roberto Bautista Agut, die onlangs Novak Djokovic in de halve finales van het toernooi in Doha versloeg.

Doorbreekt Zverev de hegemonie van Djokovic, Federer en Nadal?

Als er iemand is die de hegemonie van Djokovic, Roger Federer en Rafael Nadal kan doorbreken, dan is het Alexander Zverev wel. De 21-jarige Duitser heeft de wapens in huis om een grandslamtitel te winnen, maar faalt vooralsnog op het allerhoogste podium.

De nummer vier van de wereld haalde alleen op Roland Garros een keer de kwartfinales. Verder kenden zijn grandslamavonturen telkens een vroeg einde.

Alexander Zverev

Zverev pakte in november de eindzege op de ATP Finals door in de halve finales en de finale respectievelijk Federer en Djokovic te verslaan. Betekende dat de definitieve doorbraak voor de jonge Duitser?

Tijdens de Hopman Cup, een demonstratietoernooi voor gemengde teams begin dit jaar in Perth, herstelde Federer echter weer de orde met een snelle zege op Zverev.

Wie gaat bij de vrouwen domineren?

Het tennisseizoen bij de vrouwen is misschien wel spannender dan ooit zonder een uitgesproken favoriet. Iedereen kan van elkaar winnen.

Het is veelzeggend dat er acht verschillende winnaressen waren op de laatste acht grandslamtoernooien: Naomi Osaka (US Open 2018), Angelique Kerber (Wimbledon), Simona Halep (Roland Garros), Caroline Wozniacki (Australian Open), Sloane Stephens (US Open 2017), Garbiñe Muguruza (Wimbledon), Jelena Ostapenko (Roland Garros) en Serena Williams (Australian Open).

Serena Williams en coach Patrick Mouratoglou tijdens een training in op Melbourne Park

Tel daarbij op dat de WTA Finals, het prestigieuze eindejaarstoernooi, vorig jaar oktober door de Oekraïense Jelina Svitolina werd gewonnen.

Nederlandse dubbelspeltitel?

Met Demi Schuurs, Jean-Julien Rojer, Robin Haase, Matwé Middelkoop en Wesley Koolhof lopen er komende week aardig wat Nederlandse dubbelspecialisten rond in Melbourne.

Rojer won in het verleden al drie grandslamtitels en Haase, die ook in het enkelspel uitkomt, haalde in 2013 in Melbourne de finale met Igor Sijsling. Schuurs, Middelkoop en Koolhof laten week in, week uit zien dat ze met de wereldtop meekunnen.

Middelkoop haalde onlangs met Haase de finale in Doha, terwijl Koolhof (links op de foto onder) met zijn Nieuw-Zeelandse partner Marcus Daniell de titel in Brisbane won.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl