Sven Kramer en Patrick Roest strijden om de Europese allroundtitel ANP / NOS
NOS Schaatsen

Slotdag EK allround belooft 'mooie strijd' Kramer-Roest te worden

Nog niet eerder waren de verschillen in het algemeen klassement zo klein na de eerste dag van de EK allround voor mannen als in Collalbo. Na twee afstanden gaat Patrick Roest aan de leiding, op de hielen gezeten door Sven Kramer die een achterstand van 0,14 seconden moet goedmaken op de 1.500 meter.

En op die 1.500 meter strijden Roest en Kramer vandaag tegen elkaar op de Italiaanse buitenbaan. "We gaan zeker een goede tijd rijden", vertelde Kramer zaterdag na de vijf kilometer. "Maar, je kunt elkaar ook kapot rijden en dat is dan in het voordeel van Pedersen."

Kramer en Roest: 'Het wordt echt een spannende dag'

De twee Nederlandse schaatsers hebben namelijk ook concurrentie van de Noor Sverre Lunde Pedersen, die met 0,21 seconden achterstand op de derde plaats staat. "Het blijft spannend", aldus Roest. "Ik weet echt niet wat Kramer kan op die 1.500 meter."

Kramer wint weer eens

Kramer, negenvoudig Europees kampioen allround, won zaterdag voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer een 5.000 meter. "Ik ben echt blij", zei hij na afloop. "Als je tegenwoordig wint van Roest, doe je het goed."

Ook Roest zelf was tevreden met zijn vijf kilometer. "Ik heb een mooie tijd neergezet, meer zat er ook gewoon niet in. Sven was de betere man zaterdag, maar in het klassement zit het onwijs dicht bij elkaar. Na de 1.500 meter kan alles weer anders zijn."

Toch had Kramer liever een flinke voorsprong gehad op zijn concurrenten. "Mijn niveau is niet slecht, maar anderen zijn gewoon beter geworden. Aan de andere kant, een tijdje geleden had ik hier zeker voor getekend."

En dan die afsluitende 10.000 meter? Kramer: "Ik denk dat-ie wel oké is, maar zover is het nog niet."

"Iedereen wil als eerste de 10.000 meter in", aldus Roest, de regerend wereldkampioen allround. "Waarschijnlijk rijdt Kramer zondag ook een goede 1.500 meter. Dus het publiek krijgt een mooie strijd te zien. Het zou voor mij heel mooi zijn als ik hem kan verslaan."

STER reclame