Virgil van Dijk en Roberto Firmino

'Speler van de maand' Van Dijk wint weer met Liverpool

In de Premier League heeft koploper Liverpool gewonnen bij Brighton & Hove Albion: 0-1. De zege kwam moeizaam tot stand, maar was meer dan verdiend. Door de overwinning groeit het gat met naaste belager Manchester City, dat een duel minder speelde en maandag Wolverhampton Wanderers ontvangt, naar zeven punten.

Vier Nederlanders begonnen aan het duel in Brighton; bij de thuisploeg Davy Pröpper en Jürgen Locadia, bij de gasten Virgil van Dijk en Georginio WIjnaldum.

Liverpool had veel moeite om een gaatje te vinden in de compacte defensie van Brighton, dat voor rust nauwelijks aan aanvallen toekwam. Mohammed Salah scoorde vroeg in de tweede helft uit een strafschop, nadat hij zelf was neergelegd. Brighton kwam er nu vaker uit, maar de bezoekers zorgden voor meer dreiging. Zo schoot Wijnaldum rakelings naast.

Voor Van Dijk was het een speciale wedstrijd, hij werd een dag eerder uitgeroepen tot speler van de maand in de Premier League. De 27-jarige verdediger kende een ijzersterke decembermaand, waarin zijn ploeg ongeslagen bleef en hij alles speelde.

Hij is de eerste Nederlander die de ereprijs krijgt sinds Tim Krul in november 2013. Hij is bovendien de eerste verdediger sinds Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur) in maart 2013.

Zes Nederlanders gingen Van Dijk voor: Dennis Bergkamp (vier keer), Ruud van Nistelrooij (drie keer), Arjen Robben, Robin van Persie (vijf keer), Rafael van der Vaart en Krul.