Sjinkie Knegt
NOS Sport

Rentree Knegt valt niet uit te sluiten

Ineens was daar donderdag het nieuws: 'Ernstige brandwonden voor Sjinkie Knegt'. De shorttracker werd per ambulance van zijn huis in Bantega naar het ziekenhuis vervoerd.

Hij bleek buiten levensgevaar. Maar met brandwonden in zijn gezicht, borst, benen en voeten, rijst de vraag óf en hoe de 29-jarige Fries ooit zal terugkeren op de shorttrackbaan. Zijn bondscoach Jeroen Otter was er vrijdag nog niet mee bezig. "Ik wil gewoon zien dat hij weer Sjinkie kan worden. En dan zien we wel of hij kan sporten of niet."

Maar is er een kans dat Knegt een rentree zal maken op het ijs? Wat staat hem te wachten qua herstel?

Paul van Zuijlen, directeur van het brandwondencentrum in Beverwijk en zelf plastisch chirurg, kan geen uitspraken doen over de concrete verwondingen van Knegt. De medaillewinnaar van Pyeongchang ligt ook niet in Beverwijk, maar in Groningen, waar hij de komende tijd herstelt.

Maar Van Zuijlen kan op basis van zijn ervaring wel een indicatie geven over de gevolgen van tweede- en derdegraads brandwonden.

'Het vergt meestal lange revalidatie'

"Of topsport nog mogelijk is na tweede- of derdegraadsverwondingen? Ja, dat is niet uit te sluiten. Wellicht ook bij derdegraads is dat nog mogelijk. Hij is niet de eerste sporter die zich verbrandt. Het vergt meestal wel lange revalidatie."

Toestand Knegt raakt bondscoach nog steeds: 'Hij stuurde ons appje'

Volgens de eerste berichten die donderdag en vrijdag naar buiten kwamen, lijken de verwondingen van Knegt mee te vallen. Het zou gaan om eerste- en tweedegraadsverwondingen, waarbij het nog onduidelijk is hoe zijn voeten eraan toe zijn.

'Tik voor een lichaam'

"Een forse brandwond is natuurlijk een tik voor een lichaam", zegt Van Zuijlen. "Maar ik heb veel mensen erbovenop zien komen. We hebben fanatieke skiërs gehad die hun voet verbrand hadden. Die konden daarna weer skiën. Je moet het altijd per persoon bekijken."

Brandwondencentrum in Beverwijk

"We krijgen ook mensen binnen die voor tachtig procent verbrand zijn. Die mensen zijn al blij als ze überhaupt weer goed kunnen lopen. Maar als je plaatselijk verbrand bent, hoeft dat je niet meteen te beperken. Topsporters vragen het uiterste van hun lichaam, dus die zullen er wel eerder gevolgen van ondervinden."

Chronisch probleem

"Het is afhankelijk van hoe littekens zich ontwikkelen. Het heeft wel gevolgen. Tijdens de herstelperiode kan iemand niet trainen, de huid moet genezen en dat kost energie. Littekens kunnen een beperking vormen, maar of ze van invloed zijn op het sporten is de vraag. Het is reëel dat ze voor een chronisch probleem zorgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl