Leden van het atletiekteam van het Vaticaan poseren bij de presentatie
NOS Sport

Niet langer uitgesloten: rennende zusters en priesters op Olympische Spelen

Het zou straks op internationale atletiekkampioenschappen zomaar kunnen: rennende, springende of werpende zusters en priesters tussen de deelnemers. Sinds donderdag heeft de atletiekfamilie er een nieuw lid bij: Vaticaanstad.

'Athletica Vaticana' telt zo'n zestig leden, onder wie priesters, zusters, leden van de Zwitserse Garde en ander personeel van Vaticaanstad, en heeft zich ingeschreven bij het Italiaans Olympisch Comité (Coni).

Leden van het Vaticaanse atletiekteam aan het trainen

Door de aansluiting bij Coni kunnen atleten van Vaticaanstad in de toekomst deelnemen aan internationale toernooien. Of dat snel gaat gebeuren, is maar de vraag. Dafne Schippers hoeft zich niet direct druk te maken.

"We dromen er geregeld van dat onze 'heilige vlag' hangt tussen de vlaggen van andere landen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen", sprak monseigneur Mechor José Sanchez, de voorzitter van het team. "Maar dat is geen doel op korte termijn of middellange termijn."

De atletiekploeg van Vaticaanstad richt zich in eerste instantie op toernooien met een meer symbolische en culturele waarde, zoals de Spelen van de kleine staten in Europa. "Daar kunnen we zelfs het podium halen", aldus Mechor José Sanchez.

Korte broek en T-shirt

Zuster Marie-Theo Manaudpas, specialiste op de halve marathon, zag het bij de presentatie helemaal zitten. "Ik ben begonnen met lopen om rust en stilte te vinden. Ik loop wel in een gewoon trainingspak, zelfs in korte broek en T-shirt bij een wedstrijd. Daar maken we geen probleem van."

Vaticaan al langer verbonden met sport

Het Vaticaan had eerder informele voetbal- en cricketteams. Vorig jaar juni kwam het Vaticaan met een dertig pagina's tellend document, waarin het de bijdrage van sport tot het vreedzaam samenleven van mensen looft.

Paus Franciscus schreef in een begeleidende brief dat mensen in de sport ervaren hoe het is om samen een doel te bereiken en de vreugde ervan te ervaren, maar ook om samen nederlagen te overwinnen. Sport kan de ontmoeting, de rijping, de missie en de hechting van de mensen dienen.

Olympische Spelen

In 1905 was er al een katholiek sportfeest in het Vaticaan. In die periode steunde paus Pius X de wens van Rome om de Olympische Spelen van 1908 te organiseren. Een vulkaanuitbarsting van de Vesuvius gooide roet in het eten. In 1960 sprak paus Johannes XXIII de deelnemers aan de Olympische Spelen in Rome toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl