Jeroen Otter
NOS Schaatsen

Bondscoach Otter moet focus verleggen van gewonde Knegt naar EK

In Dordrecht gaan vandaag de EK shorttrack van start. Met gemengde gevoelens bij de Nederlandse ploeg na het bericht dat Sjinkie Knegt donderdag in het ziekenhuis was opgenomen met zware brandwonden. Hij raakte gewond bij het aansteken van zijn houtkachel.

Bondscoach Jeroen Otter reageerde aangedaan op het ongeval van zijn pupil, dankzij wiens successen - en die van Suzanne Schulting - de sport de afgelopen jaren in Nederland enorm aan populariteit heeft gewonnen. Ook Otter, sinds 2010 de bondscoach, heeft daar een belangrijk aandeel in gehad.

De schaatscoach blikte daags voor de EK in Langs de Lijn En Omstreken al uitvoerig vooruit op de titelstrijd, op de kansen voor de Nederlanders en op de concurrentie. "Ik geef ze een wereld waarin ze zelf kunnen spelen. Het is eigenlijk één grote speeltuin."

'Postergirl' Schulting wil ook 'podiumgirl' worden

Bij de vrouwen is Schulting de torenhoge favoriet in Dordrecht. Tijdens de wereldbekerwedstrijden heeft ze dit seizoen al laten zien dat haar olympische titel in Pyeongchang geen toevalstreffer was.

Op de persconferentie donderdag blikte Schulting, nog voor ze wist van het ongeluk met Knegt, vooruit op de titelstrijd:

'Postergirl' Schulting wil ook 'podiumgirl' worden

Maar in de uitverkochte hal in Dordrecht is er ook de druk van het thuispubliek. "Veel mensen komen om te zien hoe Suzanne het toernooi naar zich toetrekt. De vraag is hoe ze omgaat met die druk. Ik ben benieuwd", vertelt Otter.

Grenzen verleggen

Otter heeft gezien hoe Schulting na het olympisch goud is veranderd. "Ik zie hoe Suzanne volwassen wordt en haar grenzen verder kan verleggen. Je gaat met 50 kilometer per uur door de bochten, met zes man op het ijs, hangend op één been waar krachten op komen van twee keer je lichaamsgewicht, op een blad van 45 centimeter lang en een millimeter dik. Durf je die risico's te nemen?"

"En Suzanne valt ook nogal eens. En dan moet je weer opstaan, en dan val je weer. Maar door dat vallen stuwt ze die grens weer een beetje naar voren. Ik houd zo nu en dan ook nog weleens mijn hart vast. Zeker als ze vallen met twee of drie man tegelijk. Die messen waarop ze rijden, daar kan ik me gewoon mee scheren."

"Suzanne heeft afgelopen jaar het stokje overgenomen van Jorien ter Mors. Dat was een fysiek beest, die knalde en deed iedereen pijn. Suzanne heeft daar nog een technisch aspect overheen gelegd, lef en durf. Daar neemt ze andere meiden in mee."

Lara en Yara

Want ook Nederlands kampioen Lara van Ruijven en Yara van Kerkhof (olympisch zilver op de 500 meter) zullen zich in Dordrecht laten zien. De teamgeest binnen de shorttrackploeg is groot, waarbij iedereen elkaar voortdurend uitdaagt.

Wat is daarin de rol van Otter? "Ik geef ze een wereld waarin ze zelf kunnen spelen. Het is eigenlijk één grote speeltuin, alleen gaat het 50 kilometer per uur en is het op een stukje ijs." En dan komt het ook weer neer op grenzen verleggen. "Als je schuin gaat, kan het altijd schuiner. Als je passeert, kan het altijd op een slimmere manier."

Yara van Kerkhof, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven vieren het olympisch goud van Schulting

Daarbij heeft de ervaren bondscoach ook z'n foefjes. "Zo'n baan is 111 meter lang. Zonder dat ze het doorhebben, kan ik hem weleens op 114 of 115 meter leggen. Als ze dan hun rondetijden zien, denken ze: jeetje mina, dat valt tegen. En dan gaan ze wat sneller, zonder dat ze in de gaten hebben dat ik stiekem de baan wat langer heb gemaakt."

Schulting is een allrounder, terwijl de concurrenten allemaal vooral specialisten zijn, aldus Otter. "De Italiaanse Martina Valcepina is een ongelooflijk sprintkanon, ze is razendsnel op de 500 meter."

"Die andere Italiaanse, Arianna Fontana, was een heel grote concurrente geweest, maar zij is er niet. Ze heeft het blijkbaar toch niet kunnen bolwerken om er in een post-olympisch jaar weer 100 procent voor te gaan."

"Dan is er de Poolse Natalia Maliszewska, die heeft al twee wereldbekerzeges op de 500 meter geboekt. En de Engelse Elise Christie. Zij heeft na de Spelen een mental breakdown gehad: ze ging als grote favoriet naar de Spelen, maar won geen enkele medaille. Het is dus even afwachten waar zij mee komt."

De Laat: 'Het moet gewoon een keer gaan gebeuren'

Bij de mannen ontbreekt dus Sjinkie Knegt, die nog voor zijn ongeluk van donderdag, al uitgeschakeld was voor de EK vanwege een spierblessure die hij opliep na een ongeval met een vorkheftruck. Het ontbreken van Knegt heeft zijn weerslag gehad op het Nederlandse team, vertelt Otter.

"Sjinkie is toch wel het alfamannetje op het ijs. Als we zo'n 150 rondjes per dag draaien, wil hij toch tweederde van de rondes op kop rijden. Hij wil altijd laten zien hoe goed hij is, hij wil zijn mannelijkheid en zijn superioriteit tonen."

"Sjinkie is de King of the Mountain, maar er komen meteen andere bergbeklimmers aan. Daan Breeuwsma heeft dat heel goed opgepakt en won afgelopen weekeinde ook de Nederlandse titel."

Maar ook Itzhak de Laat denkt mee te kunnen strijden om de ereplekken. "Ik ben beter dan vorig jaar en wil eindelijk een keer doorstomen naar die A-finales met de grote mannen", vertelde hij op de persconferentie voor het toernooi. "Het moet gewoon een keer gaan gebeuren en als er een wedstrijd is waarbij dat zou moeten, is dit een hele mooie wedstrijd daarvoor."

Hongaarse shorttrackbroers Liu azen op Europese titel

Breeuwsma en De Laat zullen er dus alles aan doen om een prijs te pakken komend weekeinde, maar de grote favorieten voor de Europese titel zijn de Hongaarse broers Shaoang en Shaolin Sándor Liu.

De broers wonnen in Pyeongchang goud op de relay en bezorgden Hongarije zo het eerste olympische wintersportgoud uit de geschiedenis. "Zeker de jongste broer, Shaoang, is favoriet. Het is echt een klasbak qua koelheid, technisch vernuft en kracht", aldus Otter.

"Verder kunnen de Russen altijd wel iemand uit de hoge hoed toveren en staat er bij de Fransen op een groot toernooi altijd weer eentje op. Er zijn zo'n acht tot tien jongens die in de finales terecht kunnen komen en uiteindelijk ook op het podium."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl