De Grote Kerk in Gorinchem
NOS NieuwsAangepast

Kerk Gorinchem vervangt 'Nashville-dominee' door andere voorganger

De Grote Kerk in Gorinchem laat dominee Maarten Klaassen, een van de initiatiefnemers van de Nederlandse Nashville-verklaring, zondag vervangen door een andere voorganger. De kerk laat weten dat het "alles te maken heeft" met het omstreden pamflet.

Een petitie tegen de komst van Klaassen is de afgelopen dagen door meer dan 200 mensen ondertekend. In het verzoekschrift staat dat Klaassens komst door de inwoners wordt gezien als een "belediging voor de LGBTI-gemeenschap". "Als tolerante stad zitten we daar niet op te wachten in Gorinchem!"

dominee Maarten Klaassen

Klaassen is predikant van de Hervormde Gemeente in Arnemuiden en spreekt geregeld in andere kerken in het land. De Grote Kerk in Gorinchem heeft momenteel geen vaste predikant en meldt dat er voor zondag een vervanger is geregeld.

Dominee Klaassen is een van de initiatiefnemers van de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring. Daarin worden homoseksualiteit en transseksualiteit afgewezen.

Afgelopen maandag zei Klaassen dat de verklaring in eerste instantie helemaal niet is bedoeld als anti-homo, maar dat hij wil opkomen voor het klassiek-christelijke standpunt over man en vrouw.

Nu zegt hij dat hij er al rekening mee hield dat dit kon gebeuren en dat in goed overleg is besloten dat hij dit keer niet naar Gorinchem komt. Hij heeft al vaker in de kerk gepredikt en is naar eigen zeggen volgende keer weer gewoon welkom.

Over de Nashville-verklaring zegt Klaassen dat hij nog achter zijn handtekening onder het document staat. "Het is een overtuiging die je hebt en die mag je uitdragen."

De Nashville-verklaring leidde tot een storm van kritiek. Homobelangenorganisaties en minister Van Engelshoven spraken van een stap terug in de tijd. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of het pamflet strafbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl