Het woonwagenkamp in Waddinxveen
NOS NieuwsAangepast

Woonwagenbewoners Waddinxveen hoeven niet naar andere woning

Vijf inwoners van Waddinxveen mogen in hun woonwagen blijven wonen. Dat heeft de kantonrechter in Gouda bepaald. Woningcorporatie Woonpartners Hollands-Midden had de vijf voor de rechter gedaagd, omdat ze weigeren te verhuizen naar speciale 'woonwagenwoningen' die de corporatie voor hen op het oog had.

Volgens de woningcorporatie zijn de nieuwe woningen, die direct opgeleverd kunnen worden, vergelijkbaar met woonwagens. Hoewel de rechtbank niet twijfelt aan de goede bedoelingen van Woonpartners, vindt ze het woonwagenleven toch "dermate specifiek dat eenzelfde woongenot alleen mogelijk is in een woonwagen". Daarmee erkent de rechter het speciale karakter van het woonwagenleven.

Dat ziet ook de advocaat van de woonwagenbewoners. "De rechter benoemde specifiek het mensenrechtelijke aspect." Hiermee doelt ze ook op een eerder rapport van de Nationale Ombudsman en het College van de Rechten van de Mens die concludeerden dat wonen in een woonwagen een mensenrecht is.

Zo zien de nieuwe woonwagenwoningen eruit

Volgens de rechter moet de gemeente de woonwagencultuur beschermen en het woonwagenleven faciliteren door bijvoorbeeld te zorgen voor voldoende standplaatsen. Dat bepaalde minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in juli vorig jaar. Gemeenten moeten volgens haar meer rekening houden met de wensen van woonwagenbewoners. Het zogeheten 'uitsterfbeleid' is niet meer toegestaan.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde begin vorig jaar dat de Waddinxveense woonwagenbewoners in hun wagen moeten kunnen blijven. Volgens het College is het discriminerend dat zij daar niet zelf een keuze over mogen maken.

Verhuizen

Woningcorporatie Woonpartners had opdracht van de gemeente Waddinxveen om nieuwe woonwagenwoningen te bouwen. De gemeente wil het terrein van het woonwagenkamp gebruiken voor nieuwe sociale huurwoningen. Een deel van de woonwagenbewoners is al verhuisd naar de nieuwe woningen, maar vijf bewoners weigeren, omdat de woonwagenwoning niet verplaatsbaar is.

Zij zijn blij met de uitspraak van de rechtbank. "De corporatie wilde ons weg hebben om in een woonwagenhuisje van steen te gaan wonen, maar wij wonen ons hele leven al in een wagen. Dus we willen helemaal niet weg. Het is onze cultuur." Corporatie Woonpartners gaat de uitspraak bestuderen, zegt een woordvoerder. "En dan gaan we nadenken over hoe we verder gaan met de bewoners die nog op het woonwagenkamp wonen."

Worsteling

Veel gemeenten worstelen met woonwagenkampen binnen hun grenzen. Ze houden de kampen het liefst zo klein mogelijk of proberen ze die helemaal te laten verdwijnen. Dat is nu dus niet meer toegestaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl