Nieuwe aderlating Oranje-handbalsters: ook Groot stopt

time icon
AFP

Tophandbalster Nycke Groot heeft haar interlandcarrière bij het Nederlands team beëindigd. De 30-jarige Alkmaarse kan het fysiek niet meer opbrengen om zowel bij Oranje als bij haar Hongaarse club Györi op het hoogste niveau actief te zijn.

"Mijn lichaam is redelijk op. Door te stoppen bij het Nederlands team wil ik meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam, om zo mijn handbalcarrière te kunnen verlengen", aldus Groot.

Nieuwe aderlating

Groot is de derde grote Nederlandse handbalnaam binnen een halfjaar die afscheid neemt van Oranje. In augustus besloot Yvette Broch, ploeggenote van Groot bij Györi, op 27-jarige leeftijd helemaal te stoppen met handbal. Na het afgelopen EK zette ook Maura Visser een punt achter haar interlandloopbaan.

En eind vorige maand werd bekend dat ook bondscoach Helle Thomsen vertrekt bij Oranje, omdat de ambities van de 48-jarige Deense verder reiken dan wat de handbalbond haar kan bieden.

NLteam Handball
@nedteamhandbal
Nycke heeft besloten haar interlandcarrière🇳🇱 te beëindigen: ‘Ik wil op deze manier meer rust creëren voor mezelf en mijn lichaam’ Lees meer👉https://t.co/tYcZr4WBf6. In totaal speelde ze 141 interlands en scoorde ze 439 doelpunten🤾‍♀️ Nycke, we gaan je heel erg missen!🧡
5 maanden geleden

Groot debuteerde in 2004 en speelde 141 duels voor Oranje, waarin ze 439 keer doel trof. Ze won met het Nederlands team vier medailles: zilver op het WK van 2015 en het EK van 2016 en brons op het WK van 2017 en het EK van 2018.

Haar laatste wedstrijd was de gewonnen wedstrijd om het brons op het afgelopen EK in december.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

December 2018: handbalsters sluiten EK af met brons
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Groot heeft lang nagedacht over haar besluit, maar is blij dat ze de knoop nu heeft doorgehakt. "Het voelt als een opluchting. Het zal vandaag nog wel een zware dag worden, met alle reacties. Maar het voelt goed", zei Groot in een eerste reactie tegen de NOS.

Met haar club Györi won Groot de afgelopen twee seizoenen de Champions League en werd ook de Hongaarse titel twee keer in de wacht gesleept.

Lof voor Groot

Technisch directeur Paul van Gestel van de handbalbond noemt Groot een van de beste Nederlandse handbalsters ooit. "Haar inzicht in het totale handbalspel heeft het Nederlands team ontzettend veel gebracht. Ze is van een enorme waarde geweest in het behalen van de goede resultaten van het team."

STER Reclame