Man die vijf uur op granaat lag: 'Ik dacht dit kan mijn einde zijn'

time icon Aangepast

De Venlonaar die lange tijd in een groenstrook op een granaat lag, is na een kort verblijf in het ziekenhuis weer thuis. Hij was daar opgenomen vanwege onderkoelingsverschijnselen.

Xavier Lucassen vertelt aan 1Limburg wat er vannacht gebeurd is. "Ik ging mijn hond Spikey uitlaten. Ik dacht: even tien minuten weg, daarna kan ik nog even televisie kijken. Maar toen lag ik daar, zo'n vijf uur."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ik dacht dit kan mijn einde zijn, en dan duren vijf uren heel lang'

Hij zag iets boven de grond uitsteken en raakte dat met zijn handen aan. Omdat hij in dienst gezeten heeft, herkende hij het voorwerp, dat in de modder vastzat, als een granaat.

'Het siste'

"Het was oud en verroest en siste." Zelf belde hij 112 en deed een melding. De Venlonaar kreeg te horen dat hij niet meer mocht bewegen. "Ik zat op één knie voorovergebogen, dat was best vermoeiend. Toen ben ik maar gaan liggen."

Twee omliggende flats werden uit voorzorg ontruimd. Het was wachten op de EOD. "Intussen dacht ik: dit kan mijn einde zijn. Dan duurt elke minuut heel lang." Aan een vrouw vroeg hij aan zijn vriendin te vertellen dat hij van haar hield.

Aan een voorbijganger gaf hij zijn hond mee, zodat die persoon Spikey naar zijn vriendin kon brengen. Zijn vriendin heeft hem koffie gebracht, om hem warm te houden.

De man werd door de toegesnelde EOD warmgehouden met dekens:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Man ligt urenlang op sissende granaat in achtertuin

Nadat medewerkers van de EOD het voorwerp van hem hadden overgenomen, rende hij "met 100 kilometer per uur" weg. "Toen was ik toch wel bang."

Het explosief bleek leeg, dus onschuldig.

Lucassen was bijna onderkoeld, daarom is hij voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Zijn vriendin vertelt: "Het was ijskoud; ik heb hem nog nieuwe kleren meegegeven." Een paar uur later kwam hij weer thuis.

De lokale autoriteiten meldden eerder dat de granaat dinsdag al tijdens graafwerkzaamheden werd gevonden en dat er vervolgens zand overheen is gegooid.

Dit is een artikel van

STER Reclame