NOS NieuwsAangepast

Scholen Italië mogen kruisbeelden houden

Door correspondent Andrea Vreede in Rome

De Italiaanse regering jubelt. Vandaag bepaalde het Europese Hof voor de rechten van de mens dat kruisbeelden niet hoeven te worden verwijderd uit openbare ruimtes. Volgens het hof schendt Italië er niet de vrijheid van meningsuiting en godsdienst mee.

Daarmee komt er definitief een einde aan een juridische strijd die een in Italië woonachtige Finse vrouw tien jaar geleden begon. Ze vond het onverteerbaar dat haar twee kinderen op hun openbare school iedere dag in het klaslokaal tegen een kruisbeeld moesten aankijken. Volgens haar was het religieuze symbool een vorm van indoctrinatie die indruist tegen de seculiere beginselen waarmee ze haar kinderen wilde opvoeden.

Vaticaan ongelukkig

Haar Italiaanse echtgenoot steunde haar in haar zaak die uiteindelijk terechtkwam bij het Europese Hof in Straatsburg. Daar kreeg ze in eerste instantie gelijk toen het hof in 2009 oordeelde dat Italië de kruisbeelden uit de scholen zou moeten verwijderen.

Die uitspraak zorgde voor veel veel commotie in Italië. Ook het Vaticaan was allerminst gelukkig met het besluit .

De Italiaanse regering besloot onmiddellijk in hoger beroep te gaan, met als motivatie dat de crucifix onderdeel is van de rooms-katholieke Italiaanse identiteit. Het kruisbeeld hoort er gewoon bij en is al sinds mensenheugenis in alle openbare ruimtes, van rechtszalen tot scholen, te vinden.

Italië kreeg daarbij bijval van een aantal andere landen, waaronder Bulgarije, Cyprus, Griekenland, Rusland en Roemenië.

Teleurgesteld

Nu wordt dus in hoger beroep de eerdere uitspraak teruggedraaid. Want, zo verklaart het Hof, Italië doet wel degelijk genoeg om het recht van ouders te garanderen om hun kinderen naar eigen inzicht op te voeden. Het kruisbeeld is geen voorwerp tot indoctrinatie, maar een stukje Italiaanse cultuur.

De echtgenoot van de Finse vrouw reageert teleurgesteld. Ook de opperrabbijn van Rome is ontstemd, omdat ook hij zich naar eigen zeggen allerminst herkent in het kruisbeeld als cultureel symbool.

Regering en Vaticaan zijn natuurlijk uitermate tevreden. Volgens de woordvoerder van het Vaticaan is dit een uitspraak die geschiedenis zal schrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl