ANP
NOS Nieuws Regionaal nieuws Aangepast

Rechter verbiedt staking bij VDL Nedcar

Personeel van autofabrikant VDL Nedcar mag morgen en vrijdag niet staken, heeft de rechter in Maastricht bepaald. De rechter oordeelde vandaag dat VDL Nedcar de risico's van de staking voor het bedrijf voldoende aannemelijk heeft gemaakt, meldt 1Limburg.

Het zou de tiende staking bij VDL Nedcar in een half jaar tijd zijn geweest. Het bedrijf stapte naar de rechter om de acties te voorkomen. Volgens VDL hebben de eerdere stakingen het bedrijf 9,3 miljoen euro gekost en zouden nieuwe acties verregaande gevolgen hebben. Zo zou het risico bestaan dat VDL opdrachtgever BMW kwijtraakt. Daardoor zouden de banen van 6000 medewerkers op de tocht komen staan.

'Verbazingwekkende uitspraak'

Vakbond CNV Vakmensen noemt de uitspraak verbazingwekkend. "Het lijkt erop dat wanneer een bedrijf maar één klant heeft, dit gebruikt kan worden om stakingen te voorkomen", zegt Joost van Egmond van CNV Vakmensen. "Als die ene klant een briefje stuurt met 'we denken eraan om geen orders meer te plaatsen', dan is dat dus een argument om niet meer te mogen staken. We bekijken nu met onze advocaat of we een bodemprocedure kunnen starten. Want dit gaat over de vraag in hoeverre je wel of niet mag staken."

Ook vakbond FNV Metaal is teleurgesteld over de uitspraak. "Het is zeer teleurstellend dat de rechter de klantbelangen boven de belangen van de medewerkers van VDL Nedcar heeft gesteld", zegt Hans Wijers van FNV Metaal. "Werkgevers hebben zich nota bene zelf in deze positie gemanoeuvreerd. Als metaalwerkgevers en werkgeversvereniging FME met ons en de andere vakbonden fatsoenlijke afspraken hadden gemaakt, dan zouden zij niet in deze positie zijn gebracht."

Werknemers van het bedrijf in Born wilden een 48-uursstaking houden om betere arbeidsvoorwaarden af te dwingen. Ze eisen onder meer 3,5 procent loonsverhoging.

Dit is een artikel van

STER reclame