Cheryl Maas tijdens de finale van het snowboard slopestyle in Pyeongchang ANP

Snowboardster Maas tot alles bereid voor Spelen, zelfs uitkomen voor ander land

time icon

Dat snowboardster Cheryl Maas naar de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking wil, mag geen geheim heten. Toch lijkt dat een haast onmogelijke opgave, want de financiële steun van de skibond is na de Spelen van 2018 compleet weggevallen.

De 34-jarige Maas, die op dit moment op eigen kosten aan het trainen is in Oostenrijk, begrijpt er niets van. "Na de Spelen in Pyeongchang kreeg ik te horen dat mijn financiële ondersteuning zou worden stopgezet", vertelt ze. "Opeens was ik niet meer goed genoeg. Dat vond ik heel erg apart."

Hoewel de Brabantse nu alles uit eigen zak moet betalen, zit ze niet bij de pakken neer. "Ik wil gewoon goed en leuk kunnen blijven rijden", zegt ze. "Het liefst doe ik dat natuurlijk voor Nederland."

'Hoe dan ook naar China'

Wel is ze realistisch als ze vooruitblikt op haar deelname aan Peking 2022. "Ik wil hoe dan ook afreizen naar China over een paar jaar, en het maakt me dan helemaal niet uit voor welk land ik uitkom, zolang ik maar kan snowboarden", concludeert ze. Ze sluit dan ook niet uit dat ze, met het oog op olympische deelname, voor een ander land kiest om de juiste begeleiding te krijgen.

Cheryl Maas
@cherylmaas
Let’s see what challenges 2019 will bring me! One thing is for sure... I won’t back off. 🏂❤️ . . . #challangeyourself #keepgoing #funforever #snowboarding #getcreative #snowfun #winter #mountaingirls #mountain... https://t.co/NrEyI616rS
5 maanden geleden

Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse Ski Vereniging, waar de snowboarders ook onder vallen, zou het jammer vinden als Maas de Nederlandse bond voor een buitenlands equivalent zou verruilen. Wel zegt hij het te begrijpen. "Een sporter moet altijd doen wat het beste is voor diegene. We gaan hoe dan ook op goede voet verder."

Wel was het een overwogen keuze om Maas geen door de bond uitgestippeld programma meer aan te bieden, volgens De Vegt. "We hadden in het programma doelen gesteld, welke uiteindelijk niet zijn behaald", stelt de technisch directeur.

"Na de Spelen hebben we dan ook samen met sportkoepel NOC*NSF besloten haar bondsgestuurde programma niet te verlengen."

Volgens Wopke de Vegt heeft Cheryl Maas niet aan de eisen voor ondersteuning voldaan ANP

Volgens De Vegt wordt er vooral gekeken naar een prestatiecurve, waaraan vervolgens eisen maar ook financiële voordelen zijn verbonden. "De mate waarin wij Nederlandse sporters ondersteunen, is onderhevig aan de vertoonde prestaties. Als die niet binnen de verwachting vallen, is het geen vreemde keuze om de ondersteuning stop te zetten."

De weg naar Peking

Maas is zich er maar al te goed van bewust dat de prestaties het afgelopen jaar tegenvielen. "De Winterspelen waren gewoon drie keer niks", zegt ze. "Ik ging onderuit op de Big Air en de wind verpestte mijn finalerun op de slopestyle. Maar ik stond er wel gewoon."

Juist dat maakt dat Maas nu zo teleurgesteld is. In de zomer ervoor brak ze immers haar nek op zes plekken, met een lange revalidatie tot gevolg. "En daarna gewoon aan de kant worden gezet. Tja, wat kan ik ervan vinden", aldus Maas.

Cheryl Maas ANP

"Als mijn collega's me vragen hoe de voorbereiding voor het nieuwe jaar gaat en ik ze vertel dat ik alles zelf moet betalen, word ik raar aangekeken. Dan vragen ze me verbaasd hoe dat komt en dan moet ik zeggen dat Nederland me niet meer wil."

'Maakt mij niet uit welke vlag er wappert, het gaat mij om de sport'

Cheryl Maas wil naar de Spelen en het maakt haar niet uit onder welke nationaliteit

Deur blijft open

Directeur De Vegt nuanceert die uitspraak. "Het is niet zo dat we haar niet meer willen, allesbehalve. We kijken op dit moment echter naar de getoonde resultaten en die zijn op dit moment niet goed genoeg om deel uit te maken van het bondsgestuurde programma."

Volgens De Vegt zal de deur op Papendal, het trainingscomplex van Nederlandse topsporters, wagenwijd open blijven staan voor Maas. "Als ze weer gaat presteren en podia gaat pakken, kan die financiële ondersteuning weer aangevraagd worden. Er is heus geen man overboord."

Toch lijkt Maas onverbiddelijk. "Voor mij staat de sport gewoon op nummer 1. Het gaat me niet eens om de financiële toelage. Ik wil gewoon ondersteuning vanuit mijn land krijgen. Misschien zijn de dagen van gouden plakken voorbij, maar ik weet gewoon dat ik een knappe prestatie kan neerzetten met de juiste begeleiding. Als ik die niet vanuit de Nederlandse bond krijg, moet ik misschien maar op zoek naar een ander land."

STER Reclame