Jaap Stam op het trainingskamp van PEC Zwolle Pro Shots

'Aardige gozer' Stam zorgt voor duidelijkheid bij PEC Zwolle

time icon

Europees voetbal. Dat was een jaar geleden de nieuw geformuleerde doelstelling van PEC Zwolle, dat onder coach John van 't Schip op plek vier de winterstop inging.

De vlag hangt er inmiddels heel wat anders bij. De play-offs werden gemist en het nieuwe seizoen verloopt tot nu toe dramatisch. Plek zestien kostte Van 't Schip de kop.

Met Jaap Stam als opvolger en nieuwelingen Lennart Thy en Pelle Clement hoopt PEC Zwolle nu degradatie uit de eredivisie te voorkomen.

Ik snap dat het vroeger zo leek alsof hij streng of zelfs eng was, maar zo is Jaap helemaal niet

Pelle Clement over trainer Jaap Stam

"We hebben in de zomer veel creativiteit verloren en veel dynamiek en diepgang ervoor teruggekregen. Misschien was het niet goed in balans. Dat proberen we nu te repareren", zegt Gerard Nijkamp op het trainingskamp in Zuid-Spanje.

Daarmee doelt de technisch directeur op de komst van Thy en Clement en wellicht nog een linker centrale verdediger. "Dat moet dan goed genoeg zijn om erin te blijven..."

Jaap Stam in gesprek met Lennart Thy Pro Shots

Van Thy, die vorig seizoen indruk maakte bij VVV-Venlo, worden goals verwacht. "Dat hebben we natuurlijk nodig", zegt Stam in het Spaanse Mijas. "Anderen kunnen ook scoren, maar je zoekt een bepaalde concurrentie."

De Duitse spits, transfervrij na zijn vertrek bij het Turkse Erzurumspor, maakte tijdens het trainingskamp kennis met zijn nieuwe ploeggenoten en voegt volgens Stam kwaliteit toe aan de Zwolse selectie.

"Lennart is een spits met ervaring, die goed is voor de goal, maar ook in de bal kan komen. Hij is balvast en kan wegdraaien van een tegenstander. Dat kunnen wij allemaal goed gebruiken."

'Stam ziet er streng uit, maar is best een aardige gozer'

PEC Zwolle legde afgelopen week onder leiding van Jaap Stam in het Spaanse Mijas de basis voor de tweede seizoenshelft in de eredivisie.

In het zonnige Zuid-Spanje werd de afgelopen week de basis gelegd voor de tweede seizoenshelft. Vandaag keert PEC, dat op 19 januari de competitie hervat met een thuiswedstrijd tegen Feyenoord, terug naar huis.

Stam heeft volgens aanvoerder Bram van Polen in een korte periode voor duidelijkheid gezorgd. En is ook in voor een dolletje.

"Hij ziet er streng uit, maar als ik heel eerlijk ben is Jaap best wel een aardige gozer", laat ook de van een zware blessure teruggekeerde Dico Koppers zich ontvallen.

Jaap Stam instrueert de spelers van PEC Zwolle Pro Shots

Clement, die met Stam samenwerkte bij Jong Ajax en Reading, sluit zich daar bij aan. "Hij houdt ervan als je eigen inbreng hebt. En dat je dan samen tot iets komt wat goed is."

"Ik snap dat het vroeger van buitenaf zo leek alsof hij streng of zelfs eng was, maar ik kan je vertellen dat Jaap zo helemaal niet is."

STER Reclame