Veteraan Giri (24) en debutant Van Foreest (19) schaken om de Nederlandse eer

Anish Giri is pas 24 jaar en al jaren de beste schaker van Nederland. Vrijdag begint hij al aan zijn achtste editie van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee, voor sommigen het Wimbledon van de schaaksport.

Dat Giri binnenkort van de vaderlandse troon gestoten zal worden is niet waarschijnlijk. Maar als dat gebeurt, dan zou het weleens door een telg van de familie Van Foreest kunnen zijn.

"Hij is het grootste talent dat we op dit moment hebben", vindt schaakgrootmeester en journalist Hans Böhm over Jorden van Foreest. "Een heel boeiende schaker."

'Bewijzen tegen de wereldtop'

Waar Giri vorig jaar pas in de beslissende tiebreak om de toernooizege boog voor wereldkampioen Magnus Carlsen, doet Jorden van Foreest voor het eerst mee aan het hoofdtoernooi in Wijk aan Zee.

"Ik heb vorig jaar mijn eindexamen gedaan en ben sindsdien professioneel schaker", vertelt Van Foreest, die twee jaar geleden al eens Nederlands kampioen werd door onder anderen Loek van Wely achter zich te houden.

Wijk aan Zee is echter van een ander kaliber. Als nummer 189 van de wereld is Van Foreest de enige deelnemer in Wijk aan Zee die niet bij de beste 50 schakers ter wereld hoort. "Toen ik de uitnodiging kreeg heb ik die kans met beide handen aangegrepen. Nu kan ik me bewijzen tegen de absolute wereldtop."

Documentaire

Die wereldtop is nog ver weg voor Van Foreest. Toch zou je hem kunnen kennen van de VPRO-documentaire uit 2017, die over zijn schaakfamilie werd gemaakt. In 'De stelling van Foreest, een schaakfamilie' wordt het Groningse gezin Van Foreest lange tijd gevolgd door documentairemakers Thomas Doebele en Maarten Schmidt.

Jorden is de oudste van zes kinderen, die allen op hoog niveau schaken. Ook zijn broertje Lucas, ondanks zijn 17 jaar al grootmeester, komt deze week in actie in Wijk aan Zee. In het B-toernooi, dat vorig jaar gewonnen werd door Jorden.

Voor de inmiddels elfjarige Machteld, in de documentaire even fanatiek als ontwapenend, is het nog net iets te vroeg. Maar ook zij komt eraan.

'Van Foreest moet gewoon doen'

Toernooidirecteur Jeroen van den Berg is toe aan zijn 35ste schaaktoernooi op rij, waarvan twintig als directeur. In die jaren heeft hij wereldkampioenen als Anatoli Karpov en Garry Kasparov en toekomstige sterren als Viswanathan Anand en Magnus Carlsen zien passeren.

En nu dus 'de oudste Van Foreest'. "Hij is 19, klaar met school en wil zich focussen op het schaken", weet Van den Berg. "Dan moet je ook niet meer wachten, dan moet je gewoon doen. In het diepe. Maar hij is nog wel grillig."

Plaagstootjes van Giri

Als nummer vijf van de wereld heeft Anish Giri komende week veel te winnen, maar ook te verliezen. Toch heeft de schaker die al op zijn zestiende debuteerde in Wijk aan Zee geen angst voor zijn jonge landgenoot.

Sterker, oog in oog met Van Foreest begint de vijf jaar oudere grootmeester vast met de koude oorlog. "Negentien. Tsja, dan wordt het als schaker eigenlijk al tijd om na te denken over je pensioen."

Deelnemers Tata Steel Tournament

Naam Positie wereldranglijst (dec 2018)
Magnus Carlsen (Noo) 1
Sjachriar Mamedjarov (Aze) 3
Liren Ding (Chn) 4
Anish Giri 5
Vladimir Kramnik (Rus) 7
Viswanathan Anand (Ind) 8
Ian Nepomniasjtsji (Rus) 13
Teimoer Radjabov (Aze) 14
Jan-Krysztof Duda (Pol) 18
Richard Rapport (Hon) 24
Samuel Shankland (VS) 29
Vladimir Fedosejev (Rus) 31
Santosh Gujrathi Vidit (Ind) 43
Jorden van Foreest (Ned) 189

STER reclame